La invasió d’Ucraïna i la tensió política amb Rússia ha posat de nou en evidència les conseqüències geoestratègiques que provoca la gran dependència de la UE en relació al gas rus. Davant d'aquesta situació, el president de Foment del Treball, Josep Sànchez Llibre, ha reclamat per carta al president del govern espanyol, Pedro Sánchez, que reprengui les negociacions amb França i Portugal per impulsar la interconnexió de gas a través del projecte STEP (South Transit East Pyrenees), més conegut com a MIDCAT, que hauria de permetre transportar a Europa tant l’energia provinent del nord d’Àfrica com la de les plantes de regasificació que hi ha a l’Estat espanyol.
Sànchez Llibre ha explicat que l’objectiu és reactivar el projecte que van acordar els executius d’Espanya, França i Portugal el 2013, que va quedar paralitzat el 2018. Es tracta d'una infraestructura de 200 quilòmetres, que va des d’Hostalric fins a la frontera i de la frontera al punt de connexió a França, segons ha detallat durant una pausa del Congrés Faconauto que se celebra a Madrid.
Milers de milions de m3
El responsable de la patronal catalana ha recordat que la dependència europea del gas i el petroli rus és molt considerable, especialment a països com Alemanya i Itàlia, i que “dependre menys del subministrament rus és prioritari estratègicament i econòmicament”. “Seria una arma per poder frenar l’expansionisme rus”, ha reblat Sànchez Llibre, que ha recordat que a Espanya es troben les infraestructures de gasificació més importants del sud d’Europa, en total, sis, que afegides a la instal·lació regasificadora de Portugal permetria subministrar “milers de milions de metres cúbics”. Per tot plegat, ha subratllat que aquesta connexió amb el nord d’Àfrica i les plantes de regasificació espanyoles situarien la península com a “hub gasista del sud d’Europa” a més d’ajudar a diversificar les fonts de subministrament d'energia de què disposa Europa.
A la carta, Foment ha garantit al president espanyol que comptarà amb el suport de l’empresariat català per reactiva aquest projecte que, insisteix, és “vital, avui més que mai, per a la seguretat de subministrament i la competitivitat energètica de la UE”. “Esperem que aquestes consideracions que fem els empresaris catalans, des de la indústria catalana, es tinguin en compte, i que la construcció es pugui iniciar ràpidament”, ha reclamat.
La carta del president de Foment a Sánchez es produeix després que des de la patronal catalana s'ha insistit repetidament els darrers dies a cridar l'atenció de l'executiu espanyol sobre la necessitat d'impulsar aquest hub energètic, en un context en què aquesta entitat emplaça a apostar pel gas com a vector de transició energètica cap a les energies renovables. En aquest sentit, subratllen que la producció es pot fer a partir de fonts renovables de biogàs i residus, per la qual cosa aquesta instal·lació hauria de servir també en un futur en què s'optés per prescindir del gas natural.