Foment del Treball s'ha mostrat a favor del referèndum i del dret a decidir dins un marc "legal i consensuat". Poques hores abans de la celebració de l'assemblea general, el president de Foment, Joaquim Gay de Montellà, ha reivindicat que "avui encara molts catalans esperen escoltar una proposta que de veritat aposti per donar solució a la crisi política que vivim".
En aquest sentit, ha emplaçat els governants a trobar "una solució negociada i pactada" respecte a l'enfrontament institucional entre el govern català i espanyol. Però, aquesta vegada ha concretat una mica més que de costum quan ha emplaçat l'executiu de Mariano Rajoy a fer el primer pas. "S'ha de fer una proposta i ha de venir del Govern de l'Estat", ha etzibat.
Per Montellà, que s'ha autodefinit com optimista i ha reivindicat el seu sentiment català i espanyol, 600 anys d'història conjunta amb sentiments compartits no es poden canviar pels últims sis anys.
Una proposta en un any
De fet, s'ha atrevit fins i tot a pronosticar que aquesta proposta arribarà aproximadament en un any. Però, en qualsevol cas, no abans de l'1 d'octubre, que és la data prevista per al referèndum. Segons el president de Foment, "hi ha un elevat grau de desafecció d'una part de la societat catalana respecte a les institucions i símbols de l'Estat".
Concretament, ha dibuixat un mapa polític a Catalunya amb ciutadans secessionistes, unionistes "còmodes amb l'Espanya moderna i democràtica" i uns tercers que demanen més autogovern. A parer seu, a parts iguals.
Sense voluntat d'entrar massa en el contingut de la proposta, sí que ha assenyalat quins podrien ser els quatre eixos principals d'actuació: identitat, millor gestió del model tributari i recaptació d'impostos, infraestructures com el Corredor Mediterrani i altres aspectes d'ens locals o acció exterior. "És evident que és una crisi política en tota regla i necessitem tots voluntat política de diàleg, negociació i pacte per trobar una solució satisfactòria perquè Espanya continuï sent un projecte de futur, unit en la seva diversitat", ha conclòs.