Després que el vicepresident de la Generalitat i conseller d'Economia i Hisenda, Oriol Junqueras, anunciés aquest dimarts que els pressupostos del 2017 inclouen una partida de 5,8 milions d'euros per a processos electorals i participatius, Foment del Treball no ha trigat en reaccionar. Més concretament, el director d'Economia de la patronal catalana, Salvador Guillermo, ha aprofitat la presentació de l'Informe de Conjuntura Econòmica per reivindicar que la partida per fer un referèndum sobre la independència de Catalunya "és l'apartat que menys importa" dels comptes públics a nivell empresarial.
En aquest sentit, també ha fet una fèrria defensa perquè els polítics es dediquin a la política i els empresaris al desenvolupament econòmic. “No perdrem ni un minut buscant aquesta partida, això és un problema dels polítics. A nosaltres ens interessen les inversions públiques, els fons dedicats a indústria i la internacionalització empresarial”, ha assegurat Guillermo. Seguidament, també ha afegit que "no es poden seguir generant noves figures tributàries per fer calaix" ja que també considera que "la despesa social és rellevant, però no pot ser que cada cop sigui major, ja que es perdran altres partides com les dedicades a polítiques industrials. Si es genera activitat econòmica, si es genera ocupació, moltes de les polítiques socials deixaran de tenir sentit". Invertir en indústria i després en despesa social, però no viceversa.
"Creativitat impositiva"
A tot plegat, el president de la comissió d'economia i fiscalitat de Foment, Valentí Pich, ha assenyalat que “ens preocupa l’excessiva creativitat en el disseny d’impostos per part de la Generalitat, especialment perquè tenen poc recorregut en recaptació. Les empreses volen estabilitat econòmica i legal per fer inversions a llarg termini”. La crítica de Pich posa el focus en l'elevat nombre de nous tributs creats pel Govern, entre els quals s'inclouen: la taxa turística, l'impost sobre grans establiments comercials, l'impost als pisos buits o el de les begudes ensucrades.
En aquest darrer cas, la patronal catalana presidida per Joaquim Gay de Montellà ja ha reclamat que se suprimeixi aquest impost, ja que el considera "injustificat" i alhora demana que "es reverteixin els augments impositius que ha patit la ciutadania de Catalunya" i no "es continuï amb la inèrcia de successivament nous impostos, que fan que Catalunya se situï com una de les capdavanteres en pressió fiscal a l'Estat''. Una política impositiva que segons l'empresari, encara complica més "l'activitat econòmica productiva sostenible i que crea ocupació a llarg termini".
A més, Pich no s'ha centrat únicament en Catalunya sinó que també ha criticat les noves figures impositives del govern espanyol pel que fa a l'impost de societats i que segons el seu parer, poden afectar la ubicació empresarial en un o altre país.
No és la primera vegada...
No és la primera vegada que Foment parla de política en els últims mesos. Durant la passada Assemblea General de la patronal, Montellà va reivindicar que "el procés independentista ha ofegat el catalanisme" ja que segons el seu parer, està desplaçant inversions i empreses a altres espais. En la mateixa línia que els impostos, un motiu a Foment per "aixecar la veu d'alarma."
Sense anar tan lluny, el president de Foment del Treball va anticipar en el discurs inicial de l'entrega de premis de la patronal que "tenim dos grans reptes: ajustar el dèficit i recuperar Catalunya". Davant l'atenta mirada del rei Felip VI i el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, Montellà va instar a resoldre "la distància cada vegada més gran" entre Catalunya i Espanya a través d'una fórmula a tres bandes: diàleg, negociació i pacte.