El president de Foment del Treball, Josep Sánchez Llibre, ha urgit aquest dilluns a replantejar la transició energètica a Espanya per no danyar més la indústria i garantir la seva competitivitat en l'actual context de dificultats generades, sobretot, per la guerra a Ucraïna. Sánchez Llibre ha instat tant el govern espanyol com al Govern a "repensar" i "reformular" les seves polítiques en aquest àmbit durant la clausura d'una jornada sobre la necessitat d'una estratègia energètica per a la indústria organitzada per la patronal catalana. "En aquests moments, hi ha una incertesa total i absoluta. Ningú sap si es compliran les previsions. Tots volem avançar en la descarbonització, però cal tenir en compte la competitivitat de la nostra indústria. No es poden plantejar transicions sense comptar amb la indústria", ha alertat.
En el cas de Catalunya, Sánchez Llibre ha instat a revisar, especialment, la norma legal que està elaborant el Govern per gravar les activitats econòmiques que generen els gasos implicats en l'efecte hivernacle, com el CO2, per evitar així una "desindustrialització de l'economia". El president de Foment ha assegurat que el sector químic català "està molt preocupat" per aquest nou impost i ha expressat el seu desig que "no arribi a bon port" perquè podria empènyer a "la desaparició" a una part del sector petroquímic.
El conseller delegat de Repsol, Josu Jon Imaz, s'ha pronunciat també en aquesta mateixa línia durant la seva participació en la jornada, en qualificar el projecte de llei de la Generalitat "d'amenaça seriosa" per al desenvolupament petroquímic de Tarragona i, en general, de tota la indústria catalana. Sánchez Llibre també s'ha dirigit a l'Executiu espanyol i li ha demanat "un ecosistema fiscal que faciliti les inversions competitives", al mateix temps que li ha "exigit" que congeli el pla de desmantellament de les centrals nuclears.
Pla de Recuperació i els PERTE
Per la seva banda, el secretari general d'Indústria i PIME, Raül Blanco, ha destacat que el 2021 va ser el primer any –des del 2008- que el pes de la indústria va créixer en el PIB espanyol (15,8%). No obstant això, Blanco ha lamentat que, per culpa de la guerra a Ucraïna, els preus industrials s'han disparat un 46,4% en aquest primer trimestre del 2022, "la pujada més gran dels últims 50 anys". "Cal treballar conjuntament totes les administracions per donar la màxima certesa al teixit industrial. Estem en una situació complicada", ha reconegut el secretari general d'Indústria i PIME, que ha posat sobre la taula les mesures estructurals i conjunturals del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència.
"En aquest semestre es convocaran ajudes per valor de 4.000 milions d'euros adreçades a la indústria, a banda de tot el paquet de mesures engegades per auxiliar el sector productiu com la convocatòria 'Activa Financiación' de 140 milions a indústria 4.0 o els PERTE a sectors com el vehicle elèctric o la indústria farmacèutica", ha enumerat Blanco. "De fet, el PERTE del vehicle elèctric s'allargarà uns dies fins al 13 de maig per la seva complexitat", ha avançat el secretari general d'Indústria. "Mobilitzar projectes i donar la màxima certesa al sector productiu és el nostre objectiu", ha reblat Blanco.
Castellanos: "Cal fer una transició energètica realista"
Finalment, el secretari general d'Empresa i Competitivitat de la Generalitat, Albert Castellanos, també ha lamentat un augment dels costos energètics que posa en risc "la viabilitat de moltes empreses". "Els costos energètics ja representen més d'un terç de l'estructura de costos de les empreses catalanes i un 16% del teixit productiu està seriosament amenaçat si no s'afronta el repte de l'augment de preus", ha apuntat Castellanos, que ha considerat de màxima urgència garantir la sobirania energètica de Catalunya, tot preservant l'equilibri territorial. "I s'ha de fer des del realisme", ha apuntat el secretari general d'Empresa i Competitivitat. "Cal també millorar l'eficàcia energètica per assegurar l'èxit de la descarbonització", ha volgut deixar clar Castellanos.
El secretari general d'Empresa i Competitivitat ha remarcat avenços com el projecte de la primera ecoplanta per transformar residus urbans no reciclables en etilè al Morell o l'impuls clar de les renovables a Catalunya. "Hem passat de 6 projectes de renovables a 68 projectes en tramitació en aquest àmbit. Hi ha una acceleració més que notable", ha conclòs Castellanos.