El govern de Pedro Sánchez ja té pràcticament enllestida la creació d’un fons de pensions públic que competirà amb els fons de pensions privats. La llei que regularà aquest fons imposa que tingui una comissió inferior a la que cobren els privats, concretament serà d’un 30% del que fan pagar els fons privats.

La competència entre l’Estat i la banca serà un fet. La legislació que està ultimant el Ministeri de Seguretat Social, segons ha avançat la Cadena SER, fixa una comissió màxima d’un terç d'allò que cobren bancs i fons de pensions. Així la comissió d’obertura serà del 0,5%, enfront de l’1,25% que cobren els fons privats. La comissió de dipòsit també serà inferior, de l'0,1% enfront  de la del 0,2% que ara determina la llei.

Qui es podrà acollir?

Podran acollir-se aquest fons de pensions públic les empreses, mitjançant la firma de convenis col·lectius, les administracions públiques i treballadors autònoms.

El fons d’inversions públic podrà invertir en actius de risc quan els subscriptors siguin joves, mentre que estarà obligat a adoptar estratègies conservadores i sense risc quan s’apropi a l’edat de jubilar-se del titular del fons.

Com i qui el controlarà?

La llei que està ultimant el ministeri de Seguretat Social garanteix el control del fons públic mitjançant dos mecanismes. D’una banda la Comissió Promotora i de Seguiment, que fundarà els fons de pensions, integrat per cinc funcionaris de carrera. La Comissió de Control, integrada per quatre representants dels sindicats, quatre de la patronal i nou de la Seguretat Social, vetllarà també pels fons.

Qui pot participar?

Els bancs i fons que vulguin participar en aquest fons de pensions públic hauran de complir un seguit de condicions: Per gestionar-lo hauran de tenir un patrimoni mínim de 1.000 milions d’euros, i per ser dipositaris,  les entitats bancàries hauran de tenir, almenys, 10.000 milions en fons de pensions.

 

Imatge principal, els fons de pensions públic cobrarà menys comissions /  Unplash