El projecte d'hidrogen verd Green Hysland, localitzat a Mallorca, ha estat seleccionat pel programa de la Comissió Europea Fuel Cell and Hydrogen Joint Undertaking per rebre 10 milions d'euros de finançament europeu, en el qual suposa la segona subvenció més gran concedida per aquest organisme a un projecte d'hidrogen verd i la primera a un país mediterrani.
Green Hysland, en línia amb la nova Estratègia d'Hidrogen de la UE, serà el primer projecte estratègic del sud d'Europa i crearà un "ecosistema d'hidrogen verd" a les illes Balears. Generarà, distribuirà i utilitzarà a Mallorca almenys 300 tones d'hidrogen renovable a l'any, produït a partir d'energia solar. L'objectiu és reduir les emissions de CO2 de l'illa en fins a 20.700 tones a l'any. La durada estimada del projecte serà de 2021 a 2025.
Generació d'hidrogen renovable
El projecte està coordinat per Enagás i impulsat per Acciona, Cemex i Redexis dins d'un pla de reindustrialització dels terrenys de Cemex a Lloseta. El seu desenvolupament es basa en una planta de generació d'hidrogen verd d'Acciona i Enagás.
A més compta amb el suport del Ministeri d'Indústria, Comerç i Turisme, el Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic a través de l'Institut per a la Diversificació i l'Estalvi de l'Energia (IDAE) i el Govern balear. El consorci està format per un total de 30 socis d'11 països diferents (9 d'ells de la Unió Europea, Xile i el Marroc), de l'àmbit industrial, científic i del sector públic.
El president de Enagás, Antonio Llardén, ha destacat que "projectes com a Green Hysland són una mostra de la importància de la coordinació i la cooperació per avançar en el procés de la descarbonització". Llardén explica que "gràcies a les 30 entitats que formen part del consorci, tota la cadena de valor està representada en el projecte, la qual cosa assegura tant el desplegament de la infraestructura per a la producció d'hidrogen verd com el seu ús en aplicacions finals".
Aplicacions a l'illa
Mallorca es troba en una posició ideal per desenvolupar el primer hub d'hidrogen renovable del sud d'Europa, convertint-se així en el primer exemple europeu d'una economia insular basada en l'hidrogen verd.
L'hidrogen verd tindrà múltiples aplicacions a l'illa, prioritzant el consum directe de l'hidrogen renovable en el subministrament de combustible a flotes d'autobusos i vehicles de lloguer de pila de combustible, la generació de calor i energia per a edificis comercials i públics, el subministrament d'energia auxiliar a ferris i operacions portuàries i la creació d'una estació de proveïment. També es valorarà la possibilitat que part d'aquest hidrogen verd s'injecti a la xarxa de gasoductes de l'illa, la qual cosa permetrà descarbonitzar el subministrament de gas. La iniciativa requereix una inversió total d'aproximadament 50 milions d'euros, inclosa la generació d'electricitat renovable i l'equipament per als usos finals de l'hidrogen verd.
La iniciativa inclou un full de ruta per al desenvolupament d'una economia de l'hidrogen renovable generalitzada a Mallorca i les illes Balears, en línia amb els objectius mediambientals marcats per a 2050. Així, la secretària d'Estat d'Energia d'Espanya, Sara Aagesen, afirma que es tracta d'una excel·lent oportunitat, perquè "Espanya és en disposició d'aprofitar tot el potencial associat a l'hidrogen renovable, que no només serà clau en aconseguir la neutralitat climàtica, sinó que representa una interessant palanca de generació d'ocupació i activitat econòmica".
Per la seva part, el vicepresident i conseller de Transició Energètica i Sectors Productius del Govern balear, Juan Pedro Yllanes, destaca la importància de la implicació del sector públic en aquest tipus de projectes "que seran claus per a la reconstrucció econòmica de la nostra comunitat autònoma però també de l'Estat. Aquest projecte afegeix, "no només potenciarà la reindustrialització basada en les renovables, sinó que també aportarà coneixement, investigació i innovació. És una fita que Balears ha d'aprofitar per impulsar la diversificació del model productiu amb nous llocs de treball estables i de qualitat".
"Illes d'hidrogen"
L'ecosistema d'hidrogen de Green Hysland també permetrà crear un pla d'acció per a les anomenades "illes d'hidrogen". Mallorca servirà de model a replicar en uns altres cinc territoris insulars (Tenerife a Espanya, Madeira a Portugal, Aran a Irlanda, Ameland als Països Baixos i les illes gregues) i, al seu torn, formarà part d'una xarxa d'intercanvi d'experiències dins de la iniciativa europea "Energia neteja per a les illes de la UE".
El projecte està també alineat amb l'Estratègia d'Hidrogen de la UE recentment publicada per la Comissió Europea, en particular respecte al desenvolupament de clústers de sectors locals d'hidrogen, illes i ecosistemes regionals. Segons Bart Biebuyck, director executiu de la Fuel Cell and Hydrogen Joint Undertaking: "Green Hysland seria la primera vall d'hidrogen en una illa europea i demostrarà la capacitat de l'hidrogen per descarbonitzar les illes (una regió sencera) a una escala sense precedents".
El consorci Green Hysland
Green Hysland és una associació formada per les següents organitzacions: Acciona, el municipi d'Ameland, AMHYD, Fundació Hidrogen Aragó, AREAM Madeira, Associació Espanyola de l'Hidrogen (AeH2), Balearia, CEA, Centre Nacional de l'Hidrogen (CNH2), Cotenaval, DAFNI, EMEC, EMT Palma, Enagás, Energy Co-operatives Ireland, Enercy, Fedarene, Gasnam, H2 Xile, HyCologne, HyEnergy Transstore, Institut Balear d'Energia, el municipi de Lloseta, New Energy Coalition, NUI Galway, Ports de Balears, Redexis, Universitat de les Illes Balears i Universitat de La Laguna (Tenerife).