El recent informe de PwC sobre el sector d'Entreteniment i Mitjans de Comunicació (E&M) destaca la creixent necessitat de formar més professionals qualificats a Espanya per satisfer la demanda d'aquesta indústria en ràpida expansió. Segons l'estudi, el mercat espanyol de l'entreteniment, que s'espera abast els 35.011 milions d'euros el 2027, requerirà un nombre significatiu de nous talents capacitats en tecnologies emergents i gestió de mitjans.
La digitalització i l'adopció de tecnologies avançades, com la Intel·ligència Artificial (IA) i la Realitat Virtual (RV), estan transformant el sector de l'entreteniment; i requereix noves qualificacions formatives. Aquest canvi està creant una demanda urgent de treballadors amb habilitats específiques en aquestes àrees. La formació professional (FP) i les escoles especialitzades juguen un paper crucial en preparar a la pròxima generació de professionals per enfrontar aquests desafiaments.
L'informe de PwC subratlla que l'educació en entreteniment s'ha d'adaptar ràpidament a les necessitats del mercat. Les institucions d'FP, les escoles especialitzades i les universitats han d'actualitzar els seus programes per incloure formació en tecnologies emergents, producció de contingut digital i gestió de mitjans interactius. Aquesta actualització no només ajudarà a satisfer la demanda de la indústria, sinó que també assegurarà que els graduats estiguin ben preparats per ingressar a un mercat laboral competitiu i en constant evolució.
La necessitat de professionals qualificats també es reflecteix en les perspectives salarials. Segons l'informe, les professions al sector de l'entreteniment seran algunes de les més ben pagades en el futur proper, per sobre d'advocats o metges i igualant enginyers i programadors. Els rols en producció de contingut digital, gestió d'esdeveniments en viu, desenvolupament de videojocs i aplicacions d'IA generativa són entre els que experimentaran un creixement salarial més gran.
A més, l'estudi destaca la importància de la col·laboració entre el sector educatiu i la indústria de l'entreteniment. Les empreses han de treballar al costat de les institucions educatives per desenvolupar programes de formació que responguin a les necessitats reals del mercat. Aquest enfocament col·laboratiu no només beneficiarà als estudiants, sinó que també ajudarà les empreses a trobar talent qualificat que pugui impulsar la innovació i el creixement al sector.
Aquest és el cas de The Core, l'escola superior d'audiovisuals, del Grup Planeta, integrada a un dels hubs de producció audiovisual més importants d'Europa, Madrid Content City. Aquest hub a Tres Cantos concentra Netflix, Sequoia i Atresmedia, entre d'altres. Altres escoles rellevants per a la formació d'aquesta nova base de professionals de l'entreteniment són ECAM, TAI, UTAD i UDIT, també a Madrid.
Diferents veus al sector indiquen que la indústria de l'entreteniment a Espanya es troba en un punt d'inflexió i que la formació de professionals qualificats a través de l'FP i les escoles especialitzades és crucial per assegurar el creixement i la competitivitat del sector, per la qual cosa amb el suport adequat i la col·laboració entre la indústria i les institucions educatives, Espanya pot posicionar-se com un líder al mercat global de l'entreteniment, oferint oportunitats laborals atractives i ben remunerades a la pròxima generació de professionals .