La criptomoneda Bitcoin cada vegada acumula més crítiques. Ara, pel seu consum elèctric i per l'impacte que de retruc causa en el planeta.
Segons el Centre for Alternative Finance de la Universitat de Cambridge, es calcula que el consum anual dels bitcoins podria arribar als 128 TWh (terawatt-hora). Això, suposa el 0,6% de la producció d’electricitat mundial, o el que equivale a més de la meitat del consum energètic anual de l'Estat espanyol.
El consum elèctric dels Bitcoins es dispara
La popularitat de la criptomoneda i la compra d'aquestes divises ha fet augmentar considerablement el seu consum energètic en els darrers mesos. Segons l’índex de consum elèctric de bitcoins de Cambridge (CBECI), el consum el novembre de 2020 era de 55 TWh i ara ja s'eleva a 128 TWh.
"Són dades impressionants en comparació amb països de mida mitjana o amb altres noves tecnologies com els vehicles elèctrics (80 TWh el 2019), però més moderades en comparació amb altres tecnologies, com ara l'aire condicionat i els ventiladors, que consumeixen 2.000 TWh a l'any", assenyala George Kamiya, analista de l'Agència Internacional de l'Energia (AIE), en declaracions a AFP.
Segons Kamiya, Google va consumir 12,2 TWh el 2019, mentre que tots els centres de dades del món consumeixen uns 200 TWh. L’economista Alex de Vries, que va establir una de les primeres pistes sobre el tema el 2016, és encara més pessimista: creu que amb el recent augment dels preus del bitcoin, el seu ús en electricitat superarà el de la resta de centres de dades.
El futur de les criptomonedes
Les criptomonedes augmenten per moments i no són un fenomen passatger: han arribat per quedar-se. Així ho defensen tres economistes de prestigi consultats per Efe. Juan Ramón Rallo, economista i professor a la Universitat Francisco Marroquín, creu que la implantació de les criptomonedes seguirà en augment. "És un actiu que sorgeix a causa de les noves tecnologies que tenim disponibles i que ha arribat per quedar-se", subratlla.
En el mateix sentit s'expressa l'economista i soci fundador de la gestora de capital risc LUAfund, José Carlos Díez, que afirma que tot el relacionat amb la "tokenització" d'actius (digitalització d'un actiu) seguirà en augment en el futur. "Cada vegada s'estan tokenizando més coses, no crec que tots aquests projectes sobrevisquin, però és evident que la generació de noves moneda digital seguirà", afirma.
Coincideix amb ells Daniel Lacalle, economista en cap de la gestora Tressis, que creu que la majoria de les criptomonedes són avui "startups de monedes".