Al contrari del que podia semblar, Nokia continua viva. Qui havia estat líder indiscutible de la telefonia i va caure en picat després d'ensopegar amb l'smartphone (i algun mal directiu), es resisteix a desaparèixer i s'ha fet seu un gran expositor al Mobile World Congress on fa palesa la seva aposta per la tecnologia 5G (de cinquena generació), tot evidenciant que es veu a sí mateixa al mapa de les telecomunicacions del 2020 en endavant.
Cotxes sense conductor
Lluny de reivindicar en aquesta cita els seus smartphones amb Windows Phone que mai han aconseguit treure el cap entre els gegants en la matèria, Android i IOS, la companyia finlandesa ha optat per presentar productes capaços connectar-se a una xarxa 5G i mostrar-ne la seva potencialitat. Aquests dispositius van des de cotxes, un prototip dels quals Nokia mostra com és capaç de circular de manera autònoma sense topar, fins a robots capaços de dur a terme intervencions quirúrgiques de forma remota o accions feixugues com moure objectes pesants, i cases connectades on es pot saber quina energia s'està consumint en cada moment. Tot, des d'un núvol de dades que es transmeten per 5G als objectes relacionats perquè passi una cosa determinada. Tot plegat s'espera que suposi millores significatives en matèria de despeses corrents, flexibilitat i consum d'energia.
"Mobile Cloud Robotics"
La també escandinava Ericsson és la primera companyia que ha aconseguit una velocitat de transmissió de dades de 5 gigues per segon reals. Al MWC ha mostrat el "Mobile Cloud Robotics", un projecte desenvolupat conjuntament amb les divisions de robòtica de la Universitat de Pisa i de Zucchetti, que utilitza aquesta tecnologia per transmetre les dades del núvol a un robot, que pot ser molt simple, que gestiona un magatzem. D'aquesta manera no cal software ni hardware: només sensors i actuadors que per mitjà de 5G transmeten dades al núvol i aquest els diu què han de fer.
El director d'aquesta marca sueca, Hans Vestberg, ha identificat el 5G, l'internet of things (IoT) i el núvol com els tres pilars sobre els que descansarà la indústria de les telecomunicacions els propers anys.
La xinesa Huawei reforça el seu lideratge i serà qui obri aquest mercat al continent asiàtic: ha signat amb la operadora mòbil russa Megafon per estandarditzar i desenvolupar xarxes 5G de prova de cara als mundials de Rússia de futbol del 2020.
Objectiu: 2020
Però els congressos tecnològics i les vides quotidianes sempre tenen un desfasament temporal notable. Perquè es pugui fer servir aquesta tecnologia que, com ha dit el comissari europeu per a la Societat i l'Economia Digital, Günther H. Oettingger, s'espera que Europa i el món pugui utilitzar el 2020, cal una infraestructura completament nova, a la qual s'hi doni pas des de la infraestructura del 4G. I aquesta, en el cas d'Espanya i de Catalunya, per exemple, compta amb una presència encara minsa, i fins i tot les trucades via 3G es tallen sovint.
Mapa de
Mapa
Mapa de