Sense un final immediat a la vaga a les refineries. Aquest dilluns 17 d'octubre s'ha renovat la vaga a les cinc refineries del grup TotalEnergies implicades en el moviment que ja encadenarà tres setmanes consecutives. "Els nivells de vaga són molt majoritaris, entre el 60 i el 80% dels empleats que dirigeixen les refineries", ha indicat Catherine Perret, secretària confederal de la CGT, aquest dilluns al matí a Franceinfo. En paral·lel, el president francès Emmanuel Macron veu com les coses encara es poden complicar més. Demà dimarts, es posa en marxa un moviment de vaga general per part de la CGT, amb la intenció de crear una "convergència de lluites" a partir de la vaga de la refineria. Així doncs, la SNCF, la RATP i l'Educació Nacional estaran especialment preocupades, és a dir, trens, autobusos públics i les escoles com a principals damnificades més directes.
En aquests moments, un 30,1% de les benzineres del país no tenen carburants, d'acord amb les últimes dades actualitzades, i ha provocat que el ministre d'Economia i Finances, Bruno Le Maire, obri una guerra dialèctica amb els manifestants considerant "d'inacceptable i il·legítima" l'actitud de la CGT de seguir amb l'aturada, malgrat l'acord "majoritari" que va haver divendres passat entre la direcció de la companyia TotalEnergies i dos sindicats. Le Maire recorda que "la decisió de la majoria s'ha d'aplicar perquè això és la democràcia", fent referència al compromís salarial aconseguit entre l'empresa i dos sindicats (CFDT i CGC-CFE) que junts suposen més del 50% de la representació a TotalEnergies, però que la CGT no dona per bo perquè vol augments salarials més importants.
Així doncs, la central exigeix un increment general del 10% per als treballadors de TotalEnergies, per compensar l'alça de la inflació, però també perquè participin en els beneficis excepcionals que està obtenint la companyia, quan l'acord de la setmana passada representa una pujada del voltant del 7% entre salari i primes.
Macron, contundent contra els manifestants
El govern Macron ja ha exigit "alliberar els dipòsits, alliberar les refineries" i utilitzar els mitjans legals per forçar la mobilització de treballadors perquè això passi, perquè "hi ha d'haver des d'aquesta setmana una millora clara amb els carburants". En concret, des de l'Elisi s'ha activat aquest matí aquesta mobilització forçosa de treballadors als dipòsits de carburants que TotalEnergies té a Dunkerque (nord de França) i Feyzin (l'est). Roland Lescure, el ministre d'Indústria, també ha aclarit que el govern "no hi és per posar camions militars a totes les carreteres de França, sinó que som allà per demostrar que el govern està desbloquejant la situació a mesura que avancen les negociacions salarials". Segons el ministre, la situació no és satisfactòria uns dies abans de les festes de Tots Sants, però el govern "ho farà tot perquè millori progressivament en els propers dies".
Perilla Tots Sants?
Malgrat tot, el ministre de Transports, Clément Beaune, ha reconegut en declaracions a la ràdio France Inter que "la tornada a la normalitat trigarà temps" i no arribarà fins a la setmana que ve. Les aturades es faran visibles un dia més a les benzineres, però també a l'educació (molts pares no podran portar els seus fills a les escoles o no tindran professors per fer-los classes) i en el transport públic. L'entitat del transport públic de París RATP va avançar que encara que el metro funcionarà "gairebé" amb normalitat, a les dues principals línies de trens de rodalies, al voltant d'una quarta part dels combois, no circularan i el mateix passarà amb un terç dels autobusos.