Enedis, l'empresa pública que gestiona la distribució d'electricitat a França, podrà tallar, a partir del proper 15 d'octubre, els escalfadors d'aigua calenta de més de quatre milions de clients entre les 12.00 i les 14.00 hores per evitar apagades. Des d'aquesta data i fins, com a mínim,el mes d'abril o maig de l'any que ve, els clients que tinguin un contracte que diferenciï entre les hores de consum més gran i menor es veuran afectats per aquesta mesura, que pretén reduir l'ús innecessari d'energia en les hores de bec de consum.
Via lliure per decret
Tots els productors energètics podran fer ús d'aquests talls sempre que avisin per endavant tant particulars com empreses o edificis públics que tinguin un comptador intel·ligent d'electricitat. Segons recull el Butlletí Oficial, aquesta disposició permetrà als gestors de xarxa públiques d'electricitat desactivar a distància els dispositius entre les 11 hores i les 15.30 hores, cosa que es traduirà en allò que l'escalfador deixarà de produir aigua calenta durant les hores de menor consum, concentrant-ne la producció durant la nit. En concret, aquest decret autoritza Enedis, gestor públic de la xarxa de distribució elèctrica, a desactivar l'encesa automàtica dels equips durant les hores del migdia. Els escalfadors d'aigua, principalment, es veuen afectats per aquesta mesura.
En cas de desactivació d'aquesta activació automàtica, el període d'escalfament d'aquests acumuladors d'aigua calenta es desplaçarà de les hores del migdia a les hores de la nit. Aquesta mesura té com a objectiu limitar el risc de talls d'energia durant el pic de consum al migdia, a expenses de la reacció que això provoqui a la ciutadania.
Enedis assegura que els talls, que no podran ser de més de dues hores, no tindran un impacte real per als clients, així com que no es produiran talls per a altres aparells elèctrics o electrònics, com ara frigorífics o televisors. L'objectiu és evitar les apagades en períodes de tensió energètica, quan sigui difícil adequar l'oferta a la demanda d'energia. Aquesta mesura permetrà estalviar 3,5 gigawatts al dia en aquesta franja horària, cosa equivalent a la producció de tres reactors nuclears i mig.
Kits solars, l'alternativa
A França ja han activat alternatives. En un moment d'augment dels costos de l'energia, la perspectiva de poder produir un mateix tota o part de la seva energia si viu en una casa usant panells solars és una opció que ja pren forma. Però la inversió necessària és la refrigeració: segons Engie, es gasta de mitjana entre 9.000 i 12.000 euros pel cost d'una instal·lació. Per reduir la factura, ara també estan agafant terreny els famosos kits solars complets perquè s'instal·li el mateix resident.