La startup Fregata Space ha guanyat els Premis EmprènXXI a Catalunya, impulsats per CaixaBank, a través de DayOne, la seva divisió especialitzada per a empreses de tecnologia, innovació i els seus inversors, i cootorgats pel Ministeri d’Indústria, Comerç i Turisme, a través d’ENISA. A Catalunya, l'organització dels Premis EmprènXXI compta amb el suport d’ACCIÓ, Barcelona Activa, l'agència de desenvolupament econòmic de l'Ajuntament de Barcelona, i Tech Barcelona, associació privada sense ànim de lucre que representa més de 1.000 empreses digitals i tecnològiques.
Fregata Space és la plataforma tecnològica de monitoratge de qualitat d'aigua, que treballa amb tècniques Big Data i Machine Learning així com tecnologies 4.0 i del New Space. Està especialitzada en Big Data, Machine Learning, Remote Sensing, medi ambient i sostenibilitat, la qual cosa els permet oferir serveis i plataformes per a la solució de problemes actuals tan importants com el control de la contaminació de l'aigua al món.
El premi inclou una dotació econòmica de 6.000 euros, l'accés a formació internacional especialitzada impartida per ESADE i experts de Silicon Valley, que a aquesta edició tindrà lloc a Munic (Alemanya), i l'oportunitat de participar en l'Investors Day EmprènXXI, jornada on mantindran contacte amb inversors i empreses amb interès de col·laborar amb l'ecosistema emprenedor.
Un any més, CaixaBank i ENISA continuen impulsant i donant suport a l'activitat emprenedora, així com reconeixent la important labor que exerceixen sota el lema “Converteix-te en un innovador del quinze dels Premis EmprènXXI”. Aquesta 15a edició introdueix un canvi de nom als guardons, passant a denominar-se Premis EmprènXXI amb el que es vol reflectir l'evolució i adaptació a les noves necessitats.
El jurat i el lliurament de premis s'ha realitzat al 4YFN, esdeveniment de referència i influència del sector tecnològic, durant una trobada a la qual han participat professionals de la direcció territorial de CaixaBank i ENISA. El jurat ha comptat amb professionals reconeguts de l'ecosistema d'innovació català com Iván Bofarull, CEO d’ESADE; Marta Antúnez, directora de Wayra; Oriol Juncosa, partner d’Encomenda VC, o Ignacio Fonts, CEO d’Inveready, entre altres. Durant la jornada s'ha organitzat la taula rodona: “Launching and scaling tech companies in Europe. A view from Spanish and Israeli founders”, on han participat, entre altres emprenedors, Raúl Insa, CEO de Sombiotech, i Laura Soucek, CEO de Peptomyc, tots dos antics guanyadors d'aquests premis.
A Catalunya han participat 138 startups en aquesta edició. Les finalistes també han estat presents durant la jornada i han presentat els seus projectes:
- Weecover: És una insurtech que ha suposat una revolució al sector assegurador gràcies a la seva proposta d'assegurança incorporada, convertint en simple la integració d'assegurances. Han creat una solució tecnològica pròpia específicament per facilitar i integrar l'assegurança.
- Roka Furadada: És una companyia química que treballa als principis actius de les cremes solars per adaptar-les en funció de la radiació solar de cada moment i protegir més la pell quan la radiació és més intensa.
- MiWEndo Solutions: Automatitza la detecció precoç del càncer colorectal, amb l'objectiu de reduir la seva incidència i mortalitat. Gràcies a aquesta tècnica, busquen millorar la prevenció i el diagnòstic del càncer colorectal (CRC).
- Linking Realities: Ajuden a donar forma al futur de la identitat virtual al metavers. Ofereixen solucions d'avatars perquè es puguin tenir representacions d'un mateix en videojocs, xarxes socials, mons de realitat virtual o gamificació.