El president de Freixenet, José Luis Bonet, ha confirmat que hi ha una oferta per comprar Freixenet, durant la presentació de la Fira Alimentària 2016. Una oferta que segons el també president del comitè organitzador d'Alimentària i del consell d'administració de Fira Barcelona, és positiva ja que evidencia l'atractiu del gegant del cava català. Sense voler donar més detalls al respecte, Bonet ha assegurat que "a partir d'aquí cal esperar", amb la qual cosa no ha volgut especificar quins són els terminis establerts per la multinacional pel que fa a la presa de decisió, ja que això "seria una descortesia" per a l'empresa que ha mostrat interès i ha realitzat una oferta.
Unes declaracions que tenen lloc una setmana després d'haver celebrat el transcendental consell d'administració que havia quedat temporalment anul·lat, el passat 30 de març, per la mort de Carmen Ferrer Sala, filla dels fundadors i mare d'Enrique Hevia, vicepresident i director financer. Malgrat que Bonet ha preferit mantenir-ho en l'anonimat, l'empresa interessada és el grup vinícola alemany Henkell&Co, filial del gegant Dr.Oetker, que ja ha fet arribar la seva oferta pròxima als 500 milions d'euros als accionistes per tal que prenguin una decisió vinculant, un cop finalitzi la revisió dels comptes de Freixenet.
Bona sintonia familiar
Davant la potencial crisi d'accionariat de Freixenet dividit en tres famílies cosines, Bonet ha volgut remarcar la bona sintonia familiar així com una postura unitària. Ara bé, la disparitat de criteris és més vigent que mai després que els Hevia, que ostenten un 29% de les accions, col·loquessin l'oferta de Henkell&Co sobre la taula del consell d'administració. Mentre que els Hevia tenen clar que vendre és la millor opció, la família Ferrer Noguer, que ostenta un 42% de la multinacional catalana, encara pot fer valdre el seu dret a tempteig.
És per això que continuen negociant un crèdit amb la banca superior als 100 milions, amb l'objectiu d'assolir el 50% de les accions i evitar qualsevol possibilitat de venda a un soci extern. S'acceptaria la sortida dels Hevia, molt crítics amb la gestió del vicepresident, Pedro Ferrer, sempre que Henkell entrés en qualitat de soci minoritari. Un fet que resulta altament improbable tenint en compte que els interessos de la multinacional alemanya passen per convertir-se en l'accionista majoritari.
Ara bé, precisament els que no comparteixen una mateixa estratègia són els Bonet, que ostenten un 29% de les participacions. Malgrat que el president i la seva germana, Pilar Bonet, s'han mostrat propers als Ferrer, José Luis Bonet s'ha mostrat reticent a vendre el seu paquet d'accions i segueix apostant per continuar a la multinacional i donar-li estabilitat a llarg termini, més enllà dels diners. Per la seva banda, els Hevia compten amb el suport de Pedro Bonet, president del Consell Regulador del Cava i director de comunicació, així com el d'Eudald Bonet, també molt crític amb els Ferrer. Mentre que els Hevia necessiten almenys tres membres de la família Bonet per materialitzar l'oferta de compra de Henkell, els Ferrer en tenen prou amb dos membres per assolir més del 50% de les accions.