El programa d’integració laboral Incorpora de la Fundació la Caixa va facilitar a Catalunya 11.920 llocs de treball a persones en situació de vulnerabilitat el 2021. Això va ser possible gràcies a la col·laboració de 3.601 empreses en aquest projecte de responsabilitat social. En el total d’insercions destaquen les 896 de persones amb problemes de salut mental i emocional derivats de la pandèmia. En un any en què aquests tipus de trastorns s’han incrementat de manera preocupant, a més de reforçar la integració laboral i l’acompanyament a persones afectades, el programa ha impulsat jornades formatives i pràctiques per als tècnics per identificar i abordar amb eficàcia els problemes mentals i emocionals en els processos d’inserció. En total, s’han atès 2.378 persones.
"Aquest any ha estat més significativa que mai la nostra línia d’atenció a la salut mental, en què hem impulsat oportunitats de treball per a persones amb trastorns psicològics, i hem creat eines i recursos per als professionals de la Xarxa Incorpora amb l’objectiu de millorar l’atenció i l’acompanyament a les persones que ho necessiten", afirma el president de la Fundació la Caixa, Isidre Fainé. Incorpora també s’ha adaptat a les necessitats sorgides en el context pandèmic, especialment en l’àmbit sociosanitari, la neteja, la logística i el comerç, i ha creat ponts amb les empreses i ha ofert accions formatives que preparen els demandants d’ocupació per a treballs essencials.
Agents del seu propi canvi
De les 11.920 insercions, 6.421 han estat de dones i 5.499 d’homes. A més, 2.855 eren persones amb alguna discapacitat, i 9.065, persones en risc o situació d’exclusió. El programa Incorpora, posat en marxa el 2006, té com a objectiu que les persones siguin agents del seu propi canvi per sortir de situacions difícils, i ho fa a través de la feina com a forma d’inserció social. Per això, crea ponts entre les empreses i les prop de 500 entitats socials que desenvolupen el programa i amb les quals la Fundació la Caixa està renovant els acords de col·laboració per setzè any consecutiu.
El 2021, aquestes entitats van intensificar la seva labor per donar resposta a les noves necessitats sorgides a través de la xarxa de tècnics del programa, que ofereix atenció personalitzada i seguiment continuat als participants, abans, durant i després de la seva contractació. Entre les tasques que duen a terme els tècnics d’inserció laboral, s’inclouen la prospecció d’empreses, el seguiment del procés de formació de la persona beneficiària, l’acompanyament laboral de les persones inserides, l’assessorament a les empreses contractants per facilitar l’ajustament de les persones a les característiques del lloc de treball, i el foment de la col·laboració de noves empreses en el programa.
A més, des del 2016, Incorpora duu a terme una línia d’autoocupació gràcies a la qual persones en risc d’exclusió social estan participant en una nova forma d’integrar-se en el mercat laboral. Les persones amb actitud i capacitat emprenedores poden desenvolupar un pla de negoci per crear la seva pròpia empresa, amb el suport d’un itinerari personalitzat, amb formació i acompanyament facilitats pel programa. Gràcies a aquesta iniciativa, Incorpora ha facilitat el 2021 la creació de 591 noves microempreses a Catalunya.