L'Hospital Universitario Fundación Jiménez Díaz ha incorporat un segon robot Da Vinci Xi, convertint-se així al primer hospital de la Comunitat de Madrid en comptar amb dos equips de la plataforma quirúrgica més avançada al sector.
El centre madrileny va iniciar el seu 'Programa de Cirurgia Robòtica' el 2019, després de l'adquisició del primer robot, i des d'aleshores ha realitzat més de 1.300 intervencions recolzades en aquesta tecnologia. Entre els beneficis que aporta la tecnologia Da Vinci, destaquen la realització d'intervencions mínimament invasives d'alta complexitat, oferint avantatges tant al cirurgià, ja que facilita la sutura, dissecció i llibertat de moviments, com al pacient, afavorint una precisió quirúrgica més gran i menor traumatisme, la qual cosa comporta millors resultats funcionals, oncològics i de recuperació postoperatòria.
A més, el model Xi facilita una visió 3D augmentada fins a deu vegades, assegurant la claredat i precisió dels detalls anatòmics, i elimina la tremolor fisiològica i els moviments involuntaris del cirurgià. La seva implementació reforça el seu posicionament per a la realització de cirurgies robòtiques en diferents especialitats com a Urologia, Cirurgia Toràcica, Cirurgia General i Digestiva o Otorrinolaringologia, entre d'altres, i a les que s'acaben d'incorporar la Ginecologia i la Cirurgia Pediàtrica.
En el camp de la Urologia, la cirurgia més freqüent és l'extirpació de la pròstata, seguida de les intervencions relacionades amb el tumor renal i el càncer de bufeta. En tots els casos, l'assistència robòtica aporta múltiples avantatges per al pacient, "amb menor dolor, temps d'hospitalització, necessitat de transfusió i convalescència, mentre també aporta beneficis en matèria de cirurgia reconstructiva, com en la pieloplastia o el reimplanti ureteral", va assenyalar el doctor Ramiro Cabello, cap associat de l'esmentat servei.
En el Servei de Cirurgia General i de l'Aparell Digestiu, l'ús de Da Vinci cobreix totes les subespecialitats. Concretament, en l'àrea de colorectal es realitza cirurgia del càncer de recte i de còlon, disfuncions de terra pelvià, cirurgia transanal i reconstruccions del trànsit; en l'àrea hepatobiliar es duen a terme cirurgies del fetge, melsa, vesícula biliar i pàncrees; i en l'esofagogástrica es practica cirurgia de l'obesitat, del càncer d'estómac i problemes de reflux gastroesofàgic, a més d'eventracions i problemes de la paret abdominal, va indicar el doctor Miguel León Arellano, especialista del Servei de Cirurgia General i Digestiva de la Fundació Jiménez Díaz.
Per la seva part, la Cirurgia Toràcica és altra de les especialitats que es beneficia d'aquesta plataforma, sobretot per a l'extirpació de les zones del pulmó afectades per processos com el càncer de pulmó o altres tumors, o en certes condicions benignes amb tècniques que inclouen les lobectomies i les segmentectomies pulmonars, encara que pràcticament qualsevol cirurgia pulmonar es pot realitzar amb el robot. Una altra indicació freqüent és la resecció de tumors del mediastí anterior, mig i posterior i la cirurgia de la glàndula tímica, així com operacions sobre el diafragma i la cavitat pleural.
"El cirurgià que opera amb l'ajuda d'aquesta plataforma quirúrgica viu una experiència immersiva a l'interior del pacient i pot realitzar l'operació de forma autònoma, amb l'ús de comandaments a les seves mans, així com de diferents pedals", apunta el doctor Ignacio Muguruza, cap del Departament de Cirurgia Toràcica de la Fundació Jiménez Díaz i també de l'Hospital Universitari Rei Juan Carlos, centre que també sumarà un segon robot Da Vinci a les seves sales d'operacions.
De fet, amb aquest segon robot el centre mostoleño reafirma la seva posició en aquest camp, ja que el seu 'Programa de Cirurgia Robòtica' té ja més de 12 anys i en aquest període s'han realitzat més de 2.300 intervencions d'aquest tipus. "Amb la incorporació d'aquesta segona plataforma fem un pas més a l'hora de potenciar un tipus de cirurgia amb clars beneficis per al pacient, ampliant el seu ús a un altre tipus d'especialitats on també dona excel·lents resultats", va manifestar el doctor Juan Rey, director mèdic de l'hospital mostoleño.
Un dels serveis que més ha utilitzat en aquest temps el robot Da Vinci és el d'Urologia ja que, com afirma el doctor Miguel Sánchez Encinas, cap de l'esmentat servei, "permet una llibertat de moviments més gran davant la seva alternativa per via laparoscòpica convencional, millorant l'ergonomia en les intervencions en proporcionar una millor visió del camp quirúrgic i moviments més precisos i controlats".
Una altra de les especialitats que es beneficien de l'esmentat robot és l'Otorrinolaringologia, en la qual s'utilitza sobretot en pacients oncològics i cirurgies d'orofaringe. En aquest cas, "el braç del robot s'introdueix a través de la boca mitjançant un sol port, per la qual cosa no és necessari realitzar incisions al cos del pacient", apunta el doctor Raimundo Gutiérrez, cap del Servei d'Otorrinolaringologia.
A més, també està previst que un altre centre de la xarxa pública madrilenya, l'Hospital Universitari Infanta Elena de Valdemoro, també iniciï la seva etapa en el camp de la cirurgia robòtica amb la incorporació del seu primer robot Da Vinci abans que finalitzi l'any, incorporant una primera plataforma robòtica del model X.
Amb l'arribada d'aquests nous robots, els quatre hospitals de Quirónsalud integrats al Sermas disposaran de cirurgia robòtica, ja que l'Hospital Universitari General de Villalba compta també amb un Da Vinci des de març de 2023.