El ministre portuguès de Medi Ambient i Acció Climàtica de Portugal, Duarte Cordeiro, i el president de Repsol, Antoni Brufau, han firmat aquest divendres a Lisboa un acord estratègic per al desenvolupament d’un projecte de reforestació a gran escala a Portugal. Aquest projecte es desenvoluparà a través de Motor Verde +Floresta. La iniciativa consisteix en una inversió de més de 400 milions d’euros i reforestar 100.000 hectàrees de terrenys cremats o erms a Portugal, contribuint a l’absorció de 25 milions de tones de carboni, amb la plantació de més de 90 milions d’arbres els anys vinents, segons ha informat la Fundació Repsol.

El projecte Motor Verde +Floresta preveu la creació de milers d’oportunitats de treball local i inclusiu, especialment a les zones rurals del país. A més a més, la Fundació Repsol oferirà programes de formació per millorar l’ocupabilitat i fomentar l’emprenedoria en l’entorn rural. L’objectiu és impulsar el mercat voluntari de carboni a Portugal, apostant per la reforestació com a solució climàtica natural, que genera un important benefici mediambiental, social i econòmic en els entorns rurals.

El nou acord suposa un impuls decisiu per convertir la península Ibèrica en un important embornal de carboni competitiu, de màxima qualitat a Europa. En aquest projecte, Fundación Repsol treballarà al costat d’entitats públiques, privades i experts forestals portuguesos, així com amb propietaris privats, impulsant la cohesió social i l’agregació del territori per promoure la cura i manteniment dels terrenys reforestats.

El president de Repsol, Antonio Brufau, ha dit que Motor Verde +Floresta representa una gran oportunitat de desenvolupament del mercat voluntari de carboni a Portugal i que agraeix l’impuls i suport institucional rebut de les autoritats portugueses. L’ambició de Motor Verde +Floresta, ha assenyalat Brufau, “suposa un abans i un després en el desenvolupament del mercat europeu de carboni i molt concretament en el lideratge de Portugal i de la península Ibèrica, com a embornal natural de carboni”.

Captura de CO₂ per mitjans naturals

El president de Repsol ha destacat que la captura de CO₂ per mitjans naturals, com els boscos, a més a més amb el suport de tecnologia de satèl·lits per al control i seguiment del desenvolupament de les masses forestals és, sens dubte, una altra gran oportunitat per a l’economia i per als reptes dels països en matèria de transició energètica.

En els anys que venen es desenvoluparà un projecte pilot al nord de Portugal, reforestant una superfície de 5.000-10.000 hectàrees amb més de 9 milions d’arbres d’espècies autòctones, que suposaran l’absorció de 2,5 milions de tones de CO₂. Actualment, ja s’està treballant en una àrea de 58,5 hectàrees als municipis d’Alpedrinha, Cardigos i Sardoal, afectades per dos incendis el 2017 i el 2019. Per a la certificació internacional d’aquest projecte d’absorció s’està treballant sota els estàndards de Verra, en un projecte pilot per certificar amb crèdits Verified Carbon Standard (VCS) el primer projecte a Portugal.