El president no executiu de Gas Natural Fenosa, Isidre Fainé, s'ha estrenat en la seva primera Junta d'Accionistes al capdavant de la companyia amb més vitalitat que mai. I això que té 74 anys. Malgrat reconèixer estar refredat, s'ha atrevit fins i tot a desafiar un periodista que li ha preguntat per la jubilació a córrer 100 metres per la Diagonal i comprovar qui guanya. "La meva vida és el servei. Així m'ho van ensenyar els meus pares", ha destacat.
Encara més: "No em deixo influir ni per dimes ni diretes ni per modes ni pressions... Escolto tothom però acostumo a fer més cas de les meves intuïcions. Decideixo el que jo penso". Amb aquestes paraules, Fainé no només ha volgut evidenciar el seu lideratge com a president sinó també reiterar la seva "plena confiança" en el conseller delegat de Gas Natural Fenosa, Rafael Villaseca, a qui ha definit com "l'artífex" de l'increment de rendibilitat de la companyia en l'última dècada. "Espero continuar comptant amb la seva inestimable i eficaç col·laboració", ha afegit.
Paral·lelament, també ha volgut expressar un emotiu record a l'expresident de Gas Natural Salvador Gabarró que va morir el passat 17 de març amb 81 anys. De la seva trajectòria, ha destacat el seu lideratge, professionalitat, sentit de la justícia i psicologia amb les persones. "Estic convençut que pel que va fer en aquesta vida, descansa en pau per sempre", ha assegurat després de considerar que Gabarró ha estat "l'ànima" de la companyia en el seu "espectacular creixement".
Colòmbia: del problema a la solució "fins al final"
"Electricaribe és un problema antic i endèmic". Així ha definit Villaseca el pols per la filial que manté enfrontats a Gas Natural i el Govern de Colòmbia presidit per Juan Manuel Santos. En el passat mes de març, la multinacional energètica ja va iniciar un procediment en el Tribunal de la Comissió de les Nacions Unides per reclamar a Colòmbia la devolució de la seva filial Electricaribe o una indemnització superior als 1.000 milions d'euros.
Fainé no ha trigat a deixar clara la seva postura: "mà estesa al diàleg i a la negociació fins al final" i "plena disposició en trobar una solució". Un win-win tant per a Colòmbia com per als inversors i accionistes de la companyia. En aquest sentit, considera que el procés jurídic "no és incompatible" amb negociar i assolir un acord amb el govern.
"Cal deixar que ambdues vies funcionin. Vull ser a Colòmbia, perquè crec en el país però si ens volen treure, prendrem les decisions que ens corresponguin," ha alertat Fainé després de revelar que des que va assumir la presidència de Gas Natural ja ha mantingut "diferents entrevistes" amb Santos en un clima de "gran cordialitat" i amb una relació "immillorable personalment". Ferma voluntat de negociació i diàleg.
Part de la solució de la pobresa energètica
Davant el problema de la pobresa energètica, Villaseca ha defensat que Gas Natural vol ser "part de la solució" tot i haver-se desmarcat com a única solució i orígen del problema. Tant Villaseca com Fainé han destacat que la multinacional energètica ha tingut sempre "una gran sensibilitat" respecte la pobresa, tal i com posa de manifest la seva col·laboració amb les administracions públiques que han permès identificar més de 21.000 clients vulnerables procedents de 1.394 poblacions.
"És especialment dolorós per a la nostra empresa i la nostra societat que un país com el nostre no hagi estat capaç d'evitar aquesta tràgica situació", ha lamentat el conseller delegat tot recordant el cas de la dona gran de Reus (Baix Camp) que tenia la llum tallada des de feia dos mesos i que va morir per un incendi causat per una espelma. Amb l'objectiu de reforçar l'atenció i protecció dels clients vulnerables, Gas Natural ha impulsat un nou pla dotat amb 4,5 milions d'euros.
En darrer lloc, Villaseca ha emplaçat a les administracions públiques a aprovar normatives que trenquin amb el context actual de "confusió i inseguretat jurídica". "Està en mans de tots nosaltres aconseguir que la pobresa energètica sigui només un record del passat", ha conclòs.