En les últimes setmanes, el preu de la gasolina s'ha disparat exponencialment arrossegada per l'alt cost del petroli als mercats internacionals i la guerra a Ucraïna. Tant és així que per primer cop a la història la gasolina ha superat els dos euros per litre, que suposa un nou màxim històric. Ara bé, l'única que ha superat aquesta xifra dels dos ha estat la gasolina sense plom 98, però la resta estan per sobre dels 1,8 euros/litre i marcant també màxims històrics, sent el gasoil A la menys cara amb 1,83 €/litre. La benzina sense plom 95 costa avui 1,859 euros el litre i el gasoli A+ puja fins als 1,9 €/litre, segons les dades del portal Diésel o Gasolina. Tot plegat vol dir que si vols omplir un dipòsit de 50 litres, te n'aniràs prop dels 100 euros, pràcticament 30 euros més que fa un any.

Aquestes dades reflecteixen la pujada que estan registrant els carburants dia a dia a causa de la tensió generada en el mercat per la guerra entre Rússia i Ucraïna, ja que són superiors als publicats avui mateix pel Butlletí Petrolier de la Unió Europea (UE). En aquest butlletí es recull el preu mitjà registrat en més d'11.400 estacions de servei espanyoles entre els passats 1 i 7 de març i es mostra que la gasolina i el gasoil costaven llavors 1,679 i 1,581 euros, respectivament. Així, tots dos carburants han superat una setmana més els seus màxims històrics, després d'encarir-se en els últims set dies un 4,4% en el cas de la gasolina i un 5,6% en el del gasoil. Es tracta de la desena pujada consecutiva de tots dos carburants. La gasolina se situa ja un 10,3% per sobre del seu preu rècord, que va estar vigent més de nou anys fins que es va superar a la fi de gener, mentre que el gasoil marca un preu un 9,4% superior al seu anterior màxim històric, també de 2012.

El preu del petroli, el principal culpable

Darrere de l'escalada de preus que sofreixen els carburants des de principis d'any, hi ha l'encariment del petroli, la matèria primera necessària per obtenir el producte final. Concretament, el petroli també es troba actualment en nivells històrics, i aquest podria seguir augmentant després que el president dels Estats Units, Joe Biden, i el Regne Unit anunciessin la prohibició de les importacions de petroli rus, una decisió que la Unió Europea no secunda per la seva gran dependència del petroli rus, ara bé, també han assegurat que no descarten aquesta opció si la situació a Ucraïna empitjora.

A més a més, per si no n'hi hagués prou, se li suma la postura de l'aliança OPEP+, que inclou a l'Organització de Països Exportadors de Petroli (OPEP) i altres productors com Rússia, de no augmentar el bombament del petroli en el context actual marcat per la invasió russa d'Ucraïna. No obstant això, Unió dels Emirats Àrabs, un dels pocs països de l'OPEP amb capacitat per a augmentar la producció, ha mostrat el seu suport a un possible increment de l'oferta.