L'economista José María Gay de Liébana ha anticipat una possible crisi financera pels elevats volums de deute a escala global, tal com ha posat de manifest a la conferència 'Repensant el futur econòmic d'acord amb la situació actual', organitzada pel Col·legi d'Economistes de Catalunya.
L’economista José María Gay de Liébana imparteix ara una conferència #online organitzada per @economistescat sobre com repensar el futur econòmic en base a la situació actual destacant que "de la crisi de la #COVID19 en sortirem amb una situació més de depressió que de recessió" pic.twitter.com/mTOvcuU5HX
— Col·legi d'Economistes (@economistescat) December 10, 2020
"La crisi d'endeutament actual està donant lloc a una crisi de solvència i anticipo que ens trobarem amb una gran crisi financera", ha vaticinat. El deute governamental global, juntament amb el de les empreses, famílies i entitats financeres supera actualment els 272 bilions d'euros, el 365% del PIB global.
El cas espanyol
Pel que fa a la situació de l'estat espanyol, l'economista ha expressat que "el deute d'Espanya està agafant una dimensió realment perillosa". Gay de Liébana recomana a Espanya millorar la productivitat i fer front a la manca de capital humà qualificat per tal de fer front a l'impacte de la pandèmia.
A finals de juny d'aquest any, el deute total de l'Estat era de 1.924 milions d'euros, un 174% del PIB. L'economista ha qualificat aquest deute "d'impagable" i ha assegurat que porta el país a una situació "gravíssima". "El deute d'Espanya està agafant una dimensió realment perillosa", ha alertat Gay de Liébana.
"Als conflictes previs a la pandèmia s'agrega la crisi de la pandèmia, les polítiques fiscals frívoles dels últims anys i una gestió desencertada. Sortirem de la crisi sobreendeutats, més proteccionistes, més desglobalitzats, més a prop d'una depressió que d'una recessió i amb moltes cicatrius econòmiques", ha vaticinat Gay de Liébana.
L'economista també ha assegurat que serà "absolutament necessària" l'ajuda de la Unió Europea, la Comissió Europea o el Banc Central Europeu, entre altres per a fer front a la crisi post Covid.