L'atac informàtic que va tenir lloc just fa un mes, la matinada de l’11 d'octubre, va paralitzar per complet la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i va deixar fora de servei els 1.200 servidors i 10.000 ordinadors i més de 50.000 usuaris de la UAB.

Ara, després d'un mes d'intents per recuperar la normalitat del centre, la Generalitat ha anunciat que els atorgarà 3,7 milions d'euros pels danys causats per l'atac del qual encara no s'ha recuperat totalment.

Partida dels pressupostos 

En la comissió parlamentària per detallar els pressupostos del seu Departament, la consellera de Recerca i Universitats, Gemma Geis, ha anunciat aquest dijous l'acord amb la conselleria d'Economia per destinar aquesta partida.

"Hem tancat un acord per atorgar 3,7 milions d'euros a la UAB pels danys acreditats pel ciberatac així com per accelerar la seva recuperació i dotar-se dels instruments digitals necessaris després de l'atac informàtic", ha indicat Geis.

Millorar la seguretat 

Sobre aquest tema, ha remarcat que un dels objectius del seu departament és incrementar les polítiques de digitalització i millorar la seguretat dels entorns digitals de les universitats i centres de recerca catalans, ampliant també el radi d'actuació de l'Agència de Ciberseguretat de Catalunya.


Ara per ara, la identitat dels ciberdelinqüents i els seus objectius segueixen sent incerta i tot apunta que continuarà així, perquè com va declarar el rector de la universitat, Javier Lafuente: "No ens hem posat en contacte amb ells ni ens posarem". 

Cap extracció de dades 

Aquest dijous en una roda de premsa Lafuente ha assegurat que fins ara "no els consta" que s’hagi produït cap extracció de dades.

El rector també ha reconegut que l'Agència de Ciberseguretat de Catalunya els ha alertat que a la deep web s’anunciava aquesta possibilitat, però ha insistit que la universitat “no dona validesa ni veu als ciberdelinqüents”.

Lafuente ha exposat que els centenars de milers d'arxius afectats pel ciberatac contenen dades públiques i ha assegurat que des de la universitat no estem que es puguin filtrar dades personals d'aquests fitxers, ja que els servidors que guarden aquesta informació no es van veure afectats pel hackeig. 

Reconstruint a poc a poc 

Tot apunta que l'atac tenia el seu origen en un virus ransomware, que s'ha dirigit cap als sistemes centrals de la universitat. El ciberatac va obligar a desconnectar les xarxes internes i tallar els accessos a internet, per tal que els danys no anessin a més.

Imatge principal: Campus de la Universitat Autònoma de Barcelona / E.N.