Qualsevol oportunitat empresarial és bona per enfortir l'economia catalana. Per això, la Generalitat ja ha mostrat públicament la seva predisposició a acollir aquelles empreses que es plantegin abandonar el mercat britànic a causa del Brèxit. Es tracta d'una oportunitat i d'un bon moment per "visualitzar" que Catalunya és un bon lloc per invertir, ha explicat el secretari d'Economia del Govern, Pere Aragonès, en una entrevista a Catalunya Ràdio.
Estar a la Unió Europea (UE) obre un ventall de possibilitats en matèria d'inversions i mobilitat empresarial altament atractives. La Generalitat n'és conscient i no ha dubtat a seguir el rastre d'Irlanda, que ja "s'està oferint com a plataforma" per acollir empreses multinacionals que actualment operen al Regne Unit però que no volen abandonar la UE.
Malgrat que les incerteses de futur en el projecte europeu a causa del Brèxit són inapel·lables per una més que possible caiguda de les exportacions, de la capacitat de finançament o del turisme britànic si cau el valor de la lliura, també s'obre un camí de grans oportunitats pel que fa a l'atracció d'inversions per part de la resta d'Estats membres.
Catalunya, destí d'inversors internacionals
El potencial de Catalunya com a destí d'inversors internacionals té la seva última prova en l'arribada del segon centre logístic d'Amazon a Espanya. Unes instal·lacions que prendran forma al Prat de Llobregat a l'espera de començar a operar a la tardor del 2017 i amb l'expectativa de generar 1.500 llocs de treball en tan sols tres anys.
En aquest sentit, Aragonès ha volgut remarcar que aquesta inversió que "s'ha aconseguit després de molta feina" vindrà acompanyada d'altres inversions "molt potents" per a Catalunya que ja estan en marxa. Tot i això, no ha volgut entrar en més detalls, ja que encara es troben en procés de negociació.
Contra els rumors, més inversions
Fent balanç i malgrat que alguns sectors advertien d'una possible fugida d'empreses i inversors del procés independentista, Aragonès ha recordat que des de l'any 2012, les inversions estrangeres no han parat de créixer a Catalunya alhora que ha assenyalat que s'està obrint un mercat molt potent i dinamitzador en l'àmbit tecnològic, especialment important a l'àrea de Barcelona.
Respecte als rumors de fuga empresarial, Aragonès considera que està succeint més aviat "al contrari". I per això, l'objectiu de la Generalitat és crear un Estat independent a Catalunya que necessàriament "ha de formar part de la UE". En aquest sentit, el secretari d'Economia ha advertit que és fonamental que "Catalunya estigui inserida a l'espai econòmic europeu", des d'on es "dóna viabilitat" a l'economia catalana.