Els Next Generation són imprescindibles. És la tesi d’un estudi presentat per la Generalitat aquest dijous en el qual es calcula que els fons europeus podrien arribar a incrementar el PIB en cinc punts entre el 2021 i el 2026. El conseller d’Economia, Jaume Giró, ha presentat juntament amb la directora general d’Anàlisi i Prospectiva Econòmica, Marta Curto, una anàlisi realitzada conjuntament amb la Universitat de Barcelona en la qual s’assegura que els Next Generation podrien generar fins a 60.000 llocs de treball a Catalunya en tres anys, entre el 2022 i el 2024. Es tracta d’un estudi que demostra que aquests fons provinents de la Comissió Europea poden tenir efectes a mitjà i llarg termini sobre el Producte Interior Brut català, així com en la inversió privada al país i els salaris dels seus ciutadans.
Giró ha assenyalat que aquest estudi demostra la importància que té que els fons Next Generation arribin a Catalunya i que puguin ser gestionats pel Govern. El conseller ha demanat “no normalitzar l’infrafinançament” que pateix Catalunya, i ha recordat que, tot i que el PIB català representi el 19% del total de l’estat i el 16% de la seva població, només rep inversions per sota del 8% del pressupost espanyol. El conseller també ha carregat contra l’Estat espanyol per la seva “tendència recentralitzadora”, ja que “No hi ha ni un sol programa que no hagi estat dissenyat des de Madrid”. Segons Giró, és comprensible que l’Estat espanyol dissenyi polítiques econòmiques pel conjunt de tot el seu territori, però considera que també hauria de donar la potestat a les comunitats autònomes sobre com gestionar fons com els Next Generation. “No només fem de gestoria, sinó que fer la feina de gestoria ens costa diners”, ha criticat el conseller de Junts per Catalunya.
Giró ha recordat que enviar més diners a Catalunya “no només és una qüestió de justícia”, sinó també “d’eficiència i de bona gestió”, ja que l’infrafinançament del país acaba sent “contraproduent” per a l’Estat. “Si un territori crea riquesa a un ritme superior a d’altres territoris, el més intel·ligent és donar-li encara més recursos, i no drenar la seva capacitat fins a esgotar-la”, ha afegit. Es tracta, segons ell, d’un “menysteniment de principi bàsic de l’economia del món”.
El cas és que, segons els càlculs de l’executiu català, els Next Generation tindrien un impacte molt important per a l’economia catalana. L’impacte podria assolir un màxim entre els anys 2023 i 2024, amb efectes anuals al voltant de l’1% que en bona part persistirien a mitjà i llarg termini. De fet, aquest estudi elaborat entre el Govern i la UB també assenyala que l’impacte diferencial que suposa rebre el 19% dels fons respecte rebre’n el 14% és notable.