El conseller d'Economia i Hisenda del Govern, Jaume Giró, ha assegurat que les últimes dades del PIB de Catalunya publicades aquest dijous, que mostren l'activitat econòmica del país ha iniciat la recuperació econòmica augmentant el seu producte interior brut un 5,9% en l'últim exercici, “venen a demostrar que estem lluny de la decadència i la irrellevància que alguns prediquen i que sembla que desitgin per al nostre país”, i ha afegit el caràcter transversal del creixement de l’economia catalana, “tant pel que fa al teixit industrial com al sector serveis, que creix un 8,8% en el darrer trimestre”. En aquest sentit, el conseller ha valorat molt positivament les dades de tancament del 2021, “que demostren que l’economia catalana té unes bases de creixement sòlides i que està en el camí de la recuperació”. “Són unes dades positives i que hem aconseguit  entre tots, gràcies sobretot a l’esforç i a la confiança dels treballadors i dels empresaris, dels comerciants, dels botiguers, dels autònoms i dels emprenedors que cada matí es lleven per treballar i que fan front a les adversitats”, ha subratllat.

 

Cal recordar que durant els tres darrers mesos del 2021, l’activitat econòmica a Catalunya ha mantingut un creixement significatiu que marca l'inici de la recuperació postpandèmia al nostre país, mostrant que l’economia s’ha adaptat de manera notable als problemes derivats dels colls d’ampolla en alguns béns intermedis i subministraments, l’augment de la inflació i l’esclat de l’onada lligada a la variant òmicron al final de l'any, i ha seguit creixent amb força. Així, el creixement interanual del darrer trimestre (6,9%) ha superat el de la zona euro (4,6%), el del conjunt de l’Estat i el de la Comunitat de Madrid que en ambdós casos va ser del 5,2%, mentre que la pujada intertrimestral se situa en el 2,2%, per sobre de l’1,3% del trimestre anterior i superant també les dades d'Espanya i Madrid, que també coincideix en un 2% i la zona euro (0,3%). No tot són coses bones, ja que la senda de creixement també té certs riscos per la dificultat de captar els senyals conjunturals davant de la pandèmia. Així mateix, per a l’estimació del PIB del quart trimestre l’Idescat encara no disposa d’alguns dels principals indicadors d’activitat del desembre, en especial, l’índex de producció industrial (IPI) o l’indicador d’activitats del sector serveis (IASS). A tot això, s’hi afegeix la complexitat derivada de la valoració dels consums intermedis i dels deflactors, en un context de preus a l’alça d’aquests inputs i dels preus finals.

Bon creixement del sector industrial

Un dels sectors que ha impulsat el creixement de l'economia catalana ha estat l'industrial, que tot i moderar el seu creixement durant la segona meitat del 2021, en bona part pels colls d’ampolla en determinants béns i per l’encariment energètic, ha mantingut un creixement notable, d’un 2,5% interanual, que es recolza en bona part en el dinamisme de les exportacions. Els subsectors més afectats per la manca de components, com el material de transport, són els que mostren una evolució més desfavorable de la producció industrial. En el conjunt del 2021, el sector industrial assoleix un creixement anual del 5,6%. Les exportacions de béns continuen creixent amb força el 2021, i en l’acumulat fins al novembre sobrepassen en un 7,7 % els nivells exportats en el mateix període del 2019. En aquest sentit, cal destacar el dinamisme exportador de la indústria agroalimentària i la indústria química. Tanmateix, cal tenir en compte que part de l’impuls exportador recull l’impacte de l’alça dels preus sobre l’import de les vendes a l’exterior. El sector de la construcció ha millorat de manera significativa durant el quart trimestre del 2021 i el creixement interanual del seu VAB se situa en un 7,8% interanual, després d’una taxa negativa el tercer trimestre (-1,7% interanual). Cal destacar que els indicadors sectorials ja mostraven un to força favorable des de feia uns mesos, tot i l’encariment de subministraments i materials que també ha viscut el sector. La pujada de la construcció en termes anuals se situa en l’1,8%. Pel que fa a l’evolució del sector agrari i pesquer, el seu VAB en volum experimenta un lleu descens interanual en el quart trimestre (-0,4), tot i que es registra un avanç de l’1,5% en el conjunt del 2021.

Els serveis han estat l'altre sector econòmic que ha mostrat un molt bon comportament i s'han consolidat com el sector més dinàmic el quart trimestre, i el creixement del seu VAB s’accelera fins a un 8,8% interanual, aquí cal apuntar que l'any passat, en aquestes dates, el sector vivia una fort limitació horària a casa de la pandèmia. L’indicador d’activitat del sector serveis (IASS) repunta amb força (22,2% interanual el novembre), si bé una part de la millora de la facturació pot derivar-se de l’augment experimentat pels preus. El creixement és molt generalitzat per subsectors, i en particular destaca la millora de serveis presencials com el comerç, l’hostaleria i el lleure, així com les activitats tecnològiques i serveis empresarials. En termes anuals, l’avanç dels serveis en el 2021 és del 6,3%. Cal destacar l’evolució positiva del turisme a Catalunya, principalment en la segona meitat de l’any. El turisme estranger es recupera de manera progressiva des del maig, tot i que continua amb xifres força inferiors a les del 2019. En canvi, la recuperació del turisme intern, el dels catalans sobretot, però també el de la resta de l’Estat, ha estat molt més ràpida, i des de l’estiu assoleix valors similars als dels 2019.

Bona evolució del mercat de treball

Durant el quart trimestre del 2021 l’ocupació ha continuat amb uns resultats molt positius i creix un 4,7% interanual segons l’EPA, igual que el ritme del tercer trimestre. En comparació amb l’any anterior, la població ocupada ha augmentat en 157.500 persones i s’obté el volum més alt de persones ocupades des de l’any 2008. L’afiliació creix un 4,0% interanual. I, en el conjunt del 2021, l’ocupació segons l’EPA ha incrementat un 3,2%. La taxa d’atur cau de manera intensa: fa un any, el quart trimestre del 2020, obtenia el valor més alt des de l’esclat de la pandèmia (13,9%), i des d’aleshores s’ha anat reduint fins a arribar a un 10,2 % el quart trimestre del 2021, la taxa d’atur més baixa des de l’any 2008. En mitjana de l’any 2021, la taxa d’atur s’ha situat en un 11,6% (el 2020 va ser d’un 12,6%).

El mes de desembre la taxa interanual de creixement dels preus va ser del 6,1% (la més alta des del 1992), i l’economia catalana ha tancat el 2021 amb una taxa mitjana d'inflació del 2,9% (3,1% a Espanya). Pel que fa a la inflació subjacent, en els darrers anys s'ha mantingut moderada, però a partir del tercer trimestre del 2021 ha començat a anar en augment, i el desembre va ser de l’1,8 % interanual. En mitjana anual, la subjacent a Catalunya encara és força continguda (0,7%), i també a Espanya (0,8%).