El conseller d'Economia i Hisenda del Govern, Jaume Giró, ha reclamat aquest dilluns als diferents grups parlamentaris que "no obstaculitzin" la tramitació dels pressupostos de la Generalitat de cara al 2022. En aquest sentit, el conseller ha recordat que aquest 2021 ja no hi va haver comptes a causa del calendari i ha insistit en el fet que aquests nous comptes que es van presentar la setmana passada són millors que una nova pròrroga. Ha recordat que el país "no es pot permetre cap endarreriment" en aquesta matèria. 

Pel que fa estrictament al pressupost, Giró ha assegurat, durant la seva intervenció a la Comissió d'Economia del Parlament, que són els "millors pressupostos" possibles que pot presentar el Govern i ha afegit que, en la seva opinió, "són uns bons pressupostos" i que Catalunya els necessita. També ha reiterat, tal com ja va fer la setmana passada, en un missatge, "pressupostos o pressupostos", ja que considera que s'han bastit uns comptes que volen donar resposta a la sensibilitat social i econòmica dels catalans.

 

La CUP avisa que donarà guerra per aprovar els pressupostos

Després de la intervenció del conseller, ha estat el torn de l’oposició i dels grups que donen suport al Govern amb una única excepció, Vox, que ni tan sols ha assistit a la comissió. 

Un dels punts més interessants ha estat la dialèctica entre la CUP, soci prioritari del Govern, i el mateix conseller, al qual ja han avisat que no donaran la mà a tòrcer tan fàcilment per aprovar els comptes. La portaveu de la CUP ha estat Eulàlia Reguant, que ha començat recordant que la política econòmica no és només una qüestió numèrica i ha posat èmfasi que el més important és el com s'executa el pressupost, ja que determina com es fa la política i a qui van dirigides les polítiques públiques. 

Reguant també ha criticat que els pressupostos presentats no són ben bé expansius i que presentar-ho així "és fer trampes" perquè, segons la CUP, els comptes serien expansius si impulsessin noves polítiques. Alhora, ha assegurat que "només faltaria que 3 de 4 euros vagin a despesa social", però ha recordat que és la mateixa proporció que els últims pressupostos i que en aquest sentit no s'expandeix res. 

També hi ha hagut espai per parlar sobre l'arribada dels fons europeus, sobre els que ha dit que preocupa el "discurs triomfalista" de les institucions i ha apuntat que són del tot insuficients, al que el conseller ha recordat que ell mai ha mantingut el discurs triomfalista, ans el contrari de fet, i ha deixat anar que és cert, que Catalunya rebrà menys del que es mereix. La diputada de la CUP també ha criticat que les contrapartides que tenen els fons europeus poden ser negatives per a la vida de les persones, com per exemple l'ampliació del punt de càlcul de les pensions.

El PSC segueix amb la mà estesa per aprovar els pressupostos

El líder de l'oposició, el PSC, ha coincidit amb Giró que Catalunya necessita nous pressupostos i s'ha mostrat, un altre cop, favorable a negociar-los amb l'executiu afirmant que seran "responsables" i ha comentat que "s'ha de ser prudent" amb la sortida de Catalunya als mercats de cara al futur, ja que el deute públic encara segueix sent elevat. 

Les dretes, el PP i Cs, han coincidit en reclamar al conseller que busqui socis alternatius a la CUP per pactar els pressupostos, i han avisat que Catalunya i la seva economia no podran sostenir-se gaire més temps si segueixen fent pressupostos pensats per seduir l'extrema esquerra. De fet Alejandro Fernández (PP) ha augurat que el límit que té Catalunya per aguantar polítiques consensuades amb la CUP té un límit i aquest són 10 anys. 

Per la seva part, els Comuns han assegurat que els pressupostos "són millorables" i que només es podran millorar quan incorporin el màxim nombre de mirades i demandes socials, alhora que ha coincidit amb Reguant que només faltaria que un 75% del pressupost de la Generalitat anés destinat a polítiques socials. 

Per part seva, el representant de Junts, Jordi Munell, ha destacat la importància que la inversió pública sigui un estímul per a l'economia i ha posat l'accent que Catalunya genera 52.000 milions en impostos que recapta l'Estat i que "tornen 35.000 milions en forma d'avançaments".

El diputat d'ERC Lluís Salvadó ha subratllat la importància d'ampliar la plantilla dels organismes públics anunciada "per mantenir el sistema de salut, educació i seguretat" i ha assegurat que és una mesura, literalment, necessària.

Economia redueix el seu pressupost

Més enllà del debat purament polític, Giró també ha presentat aquest dilluns el pressupost específic del seu departament, que serà l'únic que reduirà la seva despesa de cara a 2022. Durant la seva intervenció ha presentat els 5 principals objectius als quals destinarà el pressupost el seu departament: la sostenibilitat de les finances públiques, l'eficiència i l'eficàcia econòmica, la transformació i recuperació econòmica de Catalunya, la hisenda pública catalana i la millora de la difusió corporativa.

Pel que fa a les finances, el conseller ha recordat que es reduirà el deute públic de la Generalitat en més de 2 punts respecte al PIB, que al llarg de la legislatura lluitaran per tornar als mercats a buscar finançament i que faran el possible per pagar els seus proveïdors a 30 dies. 

En matèria d'eficiència i eficàcia econòmica, Giró ha destacat un increment del pressupost per millorar l'avaluació de les polítiques públiques, la millora de les infraestructures de la Generalitat, la millora dels mitjans electrònics del departament i l'impuls d'un model de treball híbrid, és a dir meitat presencial, meitat telemàtic.

Ara bé, en el punt que ha posat més èmfasi el conseller ha estat en la necessitat d’"estendre una cultura de l'avaluació dels programes públics", especialment si són nous o es plantegen com a innovacions. En aquest sentit, ha posat com a exemple la iniciativa de la Renda Bàsica Universal i ha assegurat que aquest tipus d'iniciatives "només tenen sentit si van acompanyades d'un pla exhaustiu i rigorós".