Giró aposta per una banca pública catalana. El conseller d'Economia i Hisenda, Jaume Giró, ha admès que "no és fàcil ni senzill per a una nació sense estat" com Catalunya crear una banca pública, però ha assegurat que sap com es pot fer i que coneix les vies per aconseguir-ho. La voluntat és tirar el pla endavant si té el temps suficient per fer-ho possible, ha declarat aquest dissabte durant la visita a l'Aplec del Caragol de Lleida. Aprofitant l'ocasió, el conseller també ha dit que Catalunya "té una closca esquerdada a sobre, que és l'estat espanyol" i "hauria de fer igual que els caragols, que la canvien". "Com més aviat canviem la closca, molt millor per a tots perquè ens podrem alliberar d'una closca que ens fa mal, que ens oprimeix i que no ens deixa avançar com ens mereixem i necessitem", ha assenyalat.

Banca pública

El conseller Giró s'ha pronunciat sobre la visita que va mantenir aquesta setmana a Frankfurt amb el vicepresident del Banc Central Europeu, Luís de Guindos, per traslladar-li "la determinació" del Govern d'aplanar el camí cap a una banca pública per a Catalunya, un territori que "ha patit més que cap altre territori de l'Estat tot el procés de reestructuració bancària. De tenir deu caixes i dos bancs amb seu a Catalunya en deu o dotze anys hem passat a no tenir-ne cap". "Això genera una concentració bancària que és extremadament difícil i de conseqüències negatives per a la majoria de la població, però sobretot per a les petites i mitjanes empreses", ha indicat a l'ACN. El conseller no ha volgut entrar en el contingut ni en les vies concretes de la proposta, no obstant això, ha reconegut que "no és una cosa fàcil ni senzilla perquè si no ja s'hagués fet en els darrers dotze anys". "No és fàcil ni senzill per a una nació sense estat fer-ho, però sé com es pot fer, conec les vies per aconseguir-ho i si tenim temps ho farem", ha assegurat.

Trencar la closca

Giró ha aprofitat la visita a l'Aplec del Caragol, acompanyat de la consellera de Drets Socials, Violant Cervera, per fer una analogia entre Catalunya i producte estrella d'aquesta festa lleidatana. "El que li passa al país és que té una closca esquerdada a sobre, que és l'estat espanyol, i hauríem de fer igual que els caragols, que quan tenen la closca esquerdada, que els fa mal, ells mateixos es desfan de la closca i el canvien", ha asseverat. "Les notícies d'aquesta setmana no fan més que confirmar-nos que com més aviat canviem la closca, molt millor per a tots perquè ens podrem alliberar d'una closca que ens fa mal, que ens oprimeix i que no ens deixa avançar com ens mereixem i necessitem", ha afegit el conseller.