El president de la patronal catalana Pimec, Josep González, ha descartat des de Lleida que la marxa d'empreses catalanes a altres llocs d'Espanya sigui conseqüència del procés i de la situació política de Catalunya. Tot al contrari. Amb les dades rècord d'inversió estrangera del 2016 a la mà, ha destacat l'interès creixent de les empreses per Catalunya.
Tot i això, sí que ha puntualitzat que hi ha "casos concrets" d'empreses catalanes que marxen perquè "tenen l'interès d'expandir-se" a una determinada regió. O bé, perquè tenen "més incentius, menor fiscalitat i polítiques mediambientals menys restrictives". Segons González, aquest és el cas d'algunes empreses lleidatanes que s'han traslladat a la Franja d'Aragó com a conseqüència de l'exempció d'impostos municipals, menys inspeccions o cessions de terrenys a "un preu simbòlic". Però en cap cas, pel procés.
L'exemple donat no ha estat escollit a l'atzar ja que el president de la micro, petita i mitjana empresa ha fet balanç de l'actualitat econòmica i empresarial des de la seu de Pimec Lleida. "En les inversions d'empreses catalanes a Aragó pot haver-hi una necessitat d'expansió cap aquella zona o motius fiscals, no té a veure amb el procés sobiranista i que ningú vegi en aquesta frase que estic defensant el procés", ha afegit.
Una economia al marge de la política
González també ha aprofitat l'ocasió per reivindicar que "al marge dels polítics, la microeconomia, rutlla" tot i que "la macroeconomia ja és una altra història". Més concretament, ha fet referència a la necessitat d'aprovar els pressupostos de la Generalitat i del govern espanyol de cara al 2017, ja que "afecta l'economia" perquè "calen infraestructures i prendre decisions, que es van endarrerint". Precisament per això, no només ha assegurat no entendre "per què no s'han aprovat" sinó que a més, ha puntuat amb un zero els polítics. Almenys, en aquest cas.
Malgrat tot, el president de Pimec s'ha mostrat optimista amb la bona marxa de l'economia des del segon semestre del 2015. Així ho demostren indicadors com l'ocupació, la cotització a la Seguretat Social, l'auge de les exportacions o la millora dels resultats empresarials i de les inversions. Tot plegat, amb el "punt negatiu" de la inflació entre desembre i gener. "Per sort, portem un any i mig en què l'economia funciona al marge dels polítics. Ens hem italianitzat una mica i el que succeeix és que massa italianització tampoc és bona", ha etzibat.
Per acabar, una denúncia recurrent: les pimes paguen el triple en l'impost de societats que les grans empreses. Segons González, mentre les grans empreses paguen al voltant d'un 7%, les petites i mitjanes empreses han de pagar un 18%. Per això, ha reclamat una fiscalitat específica per a les pimes, "adequada a les seves necessitats" per tal de "no perdre competitivitat". A tall de recordatori, les pimes generen un 70% del PIB i un 65% dels llocs de treball es troben en petites i mitjanes empreses.