En la línia amb el que ja va afirmar el conseller delegat del Banco Santander i també el conseller delegat de Bankia, ara Gonzalo Gortázar, conseller delegat de CaixaBank ha afirmat que "l'impost a la banca no és una bona idea i no és el moment de fer-lo", si bé "està bé que el Govern revisi els comptes públics " i es busqui reduir el dèficit, però "aquest esforç no ha de venir per part de la banca".
Tota aquesta polèmica prové del fet que, a principis de juliol, la ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, va explicar que el Govern vol crear un impost a la banca per tapar el forat de les pensions, alhora que també un impost a les empreses tecnològiques. En el seu moment, Montero va recordar que la creació d'aquest impost ja es recollia en el programa del PSOE. Alhora, deia també que no espera que la banca rebi aquesta taxa "de bon grat", però que espera "comprensió" perquè "tenen marge per aportar".
La situació ha creat, efectivament, una onada polèmica al sector bancari, que ha reaccionat amb mala gana davant aquesta iniciativa dels socialistes.
Hi haurà "una altra crisi" aviat
"Estic d'acord en què el Govern faci aquesta revisió, ja que cal fer un esforç per reduir el dèficit públic", explica Gortázar. "És important que els comptes públics estiguin en ordre perquè tornarà a haver una altra crisi". Amb tot, però, Gortázar considera que primer "cal fer una reflexió de com fer l'ajust", i que "no veig que aquest esforç hagi de provenir per part dels bancs".
D'altra banda, respecte les declaracions del Santander en aquest àmbit, que amenaçava de "replantejar-se la seva estructura legal en cas que s'apliquessin" aquests impostos, Gortázar ha assegurat que des de CaixaBank "no tenim cap intenció d'alterar la nostra estuctura".
Sense provisions
Gortázar ha explicat que respecte els possibles canvis impositius, "encara no se saben exactament quins seran" i per tant "no escau fer provisions". Segons explica el conseller delegat, ara mateix CaixaBank paga una taxa d'entre el 29% i el 39% de l'Impost de Societats (IS), si tenim en compte els resultats de les participades -sense les participades és d'un 23%-.
"Paguem l'Impost de Societats que ens correspon, tenim la majoria de la nostra activitat a Espanya i la resta a Portugal -el BPI-, que es regeix per les mateixes condicions", conclou Gortázar.
Tipus impositius al 0% i les intencions del BCE
D'altra banda, respecte les intencions del Banc Central Europeu (BCE) de mantenir els tipus impositius al 0% almenys fins al 2019, tot i que s'esperava una pujada dels tipus aviat, Gortázar ha explicat que "el mercat tenia unes expectatives i nosaltres volem seguir treballant com si no haguessin de pujar", ja que el calendari tampoc és clar.
Gortázar ha celebrat el fet que "amb tipus d'interès negatius hem aconseguit que el banc arribi a una rendibilitat positiva". Explica que "segurament", si els tipus haguéssin estat del 3 o el 4%, "hauríem augmentat més ràpidament la rendibilitat però hauríem deixat de fer moltes coses". Amb aquesta reflexió, doncs, el conseller delegat assegura que "seguirem amb la filosofia dels tipus al 0% i esperarem les xifres macroeconòmiques".