El govern espanyol, sindicats i patronals es reuniran demà dimarts 15 per abordar la pujada del salari mínim interprofessional (SMI) per al 2021, que actualment es troba en els 950 euros. La trobada tindrà lloc a les 12.00 hores i serà una reunió de caràcter tècnic.

La ministra de Treball i Economia Social, Yolanda Díaz, i els sindicats s'han posicionat a favor de la pujada de l'SMI, mentre que les patronals com la CEOE o la catalana Foment del Treball s'hi oposen i opinen que no és el moment adequat per prendre aquesta mesura. Per la seva banda, els sindicats demanen que l'SMI arribi als 1.000 euros.

En aquest sentit, Josep Sánchez Llibre, president de Foment del Treball, ha dit aquest migdia en la presentació d'un informe de la institució que abans de prendre aquesta mesura és necessari implementar mesures de xoc per a les empreses afectades per la pandèmia de la Covid i així assegurar la seva supervivència.

Díaz Sánchez Llibre ministra patronal Foment del Treball - ACN

Yolanda Díaz, ministra de Treball i Economia Social, i Josep Sánchez Llibre, president de Foment del Treball, en un acte del passat setembre de 2020. / ACN

Per la seva banda, el president de la CEOE, Antonio Garamendi, va assegurar la setmana passada que "no és el moment" de parlar de pujar el salari mínim interprofessional (SMI) per a 2021 "amb la qual està caient", amb les empreses, especialment del sector serveis, en situació "vulnerable".

 

La visió de Díaz

Díaz ha opinat durant un lliurament de premis que ha tingut lloc aquest matí a la Universitat de Castella-La Mancha, a Albacete, que "no seria comprensible" no pujar l'SMI quan la gran majoria de països de la UE han anunciat un augment del SMI per a 2021.

També ha afegit que el 2021 s'apujaran els salaris dels empleats públics i les pensions un 0,9% i que els convenis col·lectius recullen revaloritzacions salarials que ronden entre l'1,5 i l'1,8 per cent. Per això, ha incidit que "no seria comprensible" que els treballadors "que més el necessiten, perquè estan fora de conveni" es quedessin al marge d'aquestes pujades.

A més, segons l'Estatut dels Treballadors, entre els determinants per determinar el SMI, s'ha de tenir en compte la inflació, que es calcula que serà del 0,9% per a 2021, i l'increment de la productivitat, que el govern espanyol preveu que augmenti l'any vinent entre un 1,5% i un 2,2%.

Díaz no ha volgut donar dades concretes sobre la pujada perquè s'ha d'"escoltar les parts", motiu pel qual el govern espanyol es reunirà demà amb els diferents agents socials.