La consellera de Drets Socials de la Generalitat, Violant Cervera, ha anunciat l'obertura d'una nova línia d'ajuts al lloguer per a joves que no van poder accedir al Bo Lloguer Jove del govern espanyol, a qui la Generalitat destinarà 29 milions d'euros i amb qui preveu que es puguin beneficiar uns 14.000 joves. En una entrevista a Europa Press, la consellera ha afirmat que el bo estatal va generar unes expectatives importants però que hi havia "falta de recursos" per poder atendre totes les peticions: a Catalunya es van presentar més de 38.000 sol·licituds i se'n van poder concedir 9.666.
Cervera s'ha queixat de què, malgrat ser una bona mesura, el bo estatal "no estava ben dimensionat econòmicament ni territorialment", amb la mateixa ajuda de 250 euros independentment del lloc de residència i amb una concessió que anava en funció de la data d'entrada de la sol·licitud. La consellera ha dit que davant d'aquesta situació de necessitat i que l'ajuda hagi quedat "curta", la Generalitat ha decidit obrir una nova línia d'ajuts, les bases de convocatòria del qual es publicaran a finals de setembre, amb les que pal·liar joves que no van obtenir ajuda amb el bo estatal.
"Corregir les carències" del govern espanyol
Cervera ha dit que aquests nous ajuts, amb fons de la Generalitat, volen "corregir les carències" que van criticar del bo jove estatal: seran per concurrència competitiva, no concediran la mateixa quantitat a cada beneficiari i les bases prioritzaran no només la renda sinó també la territorialitat. Els ajuts, la convocatòria dels quals serà anual, seran per a joves de fins a 35 anys i tindran un límit màxim de 250 euros mensuals, en funció dels ingressos i del preu del lloguer. Violant Cervera ha estimat que un 20% de les 38.000 peticions al bo jove estatal que es van sol·licitar no complien els requisits, i ha remarcat que confia que la nova línia d'ajuts de la Generalitat pugui arribar a unes "14.000 o 15.000 persones".
"Dèficit" en habitatge
La consellera ha admès que hi ha un "dèficit important" al parc d'habitatge social a Catalunya, sobretot destinat a lloguer, ha confiat que els fons europeus ajudin a mitjà i llarg termini amb la rehabilitació i permetin construir unes 4.000 habitatges de lloguer social, i ha remarcat que des de 2015 el Govern ha comprat més de 3.000 habitatges per tempteig i retracte. Cervera ha insistit també en la petició al govern espanyol de la cessió dels pisos de la Societat de Gestió d'Actius Procedents de la Reestructuració Bancària (Sareb) que estan buits per destinar-lo a lloguer social.
La consellera ha defensat que la Generalitat va ajudar més de 60.000 famílies el 2021 a pagar el seu lloguer a través de l'Agència Catalana de l'Habitatge, als programes de polítiques socials del qual ha destinat 140 milions d'euros. Davant de les crítiques de l'Ajuntament de Barcelona al programa d'habitatge 'Reallotgem', el pressupost del qual va demanar destinar a altres mesures que segons la seva opinió funcionen millor, Cervera ha defensat que és una "eina més" per fer front a la problemàtica de l'habitatge, i ha considerat curiós que no funcioni a Barcelona però sí en altres ciutats. Ha animat a l'Ajuntament de Barcelona a "asseure's per poder treballar conjuntament" les polítiques d'habitatge, ha recordat que són responsabilitat de Govern i consistoris, i ha advocat per buscar fórmules per treballar units.