El Consell de Ministres celebrat aquest dimarts ha aprovat la nova Llei del Teletreball després que les direccions de la patronal CEOE i dels sindicats UGT i CCOO hagin donat el vistiplau per unanimitat també durant la jornada d'avui al preacord. "Ha estat la negociació més complexa perquè és una norma tecnicament molt dificil que ho canviarà tot. Renovarà tot el modus operandi del desenvolupament dels nostres treballs", ha indicat la ministra de Treball Yolanda Díaz en la roda de premsa posterior a les reunions.
La ministra ha afirmat que "el treball a distància serà voluntari i reversible". Així mateix, la futura llei distingeix entre treball a distància (activitat laboral des del domicili o el lloc triat pel treballador, amb caràcter regular); teletreball (treball a distància realitzat exclusivament o de manera prevalent per mitjans i sistemes informàtics o telemàtics) i treball presencial (el que es deixa al centre de treball o al lloc que triï l'empresa).
Gràcies a aquesta norma "augmentarà la productivitat dels treballadors i la competitivitat de l'economia espanyola", després que tres milions de treballadors en pandèmia hagin hagut de treballar en males condicions durant la pandèmia. "No hi podrà haver un acomiadament per la falta d'adaptació a les noves normes" —ha afegit Díaz— la qual cosa "està fonamentada en la garantia de tots els drets de tots els treballadors". Els empleats que treballin a distància tindran els mateixos drets que els presencials i no podran patir perjudici de les seves condicions laborals, incloent retribució, estabilitat en l'ocupació, temps de treball, formació i promoció professional.
L'empresa s'encarregarà de les despeses del teletreball
El teletreball haurà de cobrir com a mínim el 30% de la jornada laboral durant tres mesos. En cas de treballar des de casa un dia puntual o mitja jornada no es considerarà teletreball, sinó que es considera un element de flexibilitat per als treballadors. Aquest va ser un dels principals motius de desacord entre el govern espanyol i la patronal i sindicats, per la qual cosa va passar de ser el 20% al 30% després de les pressions dels representants dels empresaris. L'empresa és qui ha d'encarregar-se de la dotació i manteniment dels mitjans i equips que necessita el treballador per exercir la seva activitat a distància. Els convenis o acords col·lectius podran establir el mecanisme per determinar i compensar aquestes despeses.
D'altra banda, els treballadors que presentin els seus serveis a distància tindran els mateixos drets i no podran patir perjudici en cap de les seves condicions laborals, incloent retribució, estabilitat en l'ocupació, temps de treball, formació i promoció professional. Aquest preacord coincideix en el temps amb la firma, avui mateix, de l'acord al qual han arribat també els sindicats de funcionaris per regular el teletreball al sector públic. Tanmateix, aquest no s'aprovarà en el Consell de Ministres de demà, sinó en el de la propera setmana.