El Consell de Ministres ha aprovat aquest dimarts un pla de rescat amb un impacte de 4.220 milions d'euros per al sector de l'hostaleria, restauració, comerç i turisme, uns dels més afectats per la pandèmia de la Covid.
El Govern donarà suport als negocis d'aquest sector "rebaixant la factura fiscal, moratòria de pagaments o disminuint el cost de personal amb exoneracions a la Seguretat Social," entre altres mesures addicionals.
El Govern vol acompanyar aquest sector perquè "puguin mantenir-se en condicions adequades i una vegada se superi la restricció de mobilitat tornin a l'inici de la seva activitat", ha recalcat la portaveu del Govern i ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres.
Mesures per als lloguers
Montero ha precisat que el pla de rescat es tracta d'un "ambiciós pla" que tindrà un impacte de més 4.200 milions d'euros i facilitarà liquiditat a les empreses, "reduint de forma clara els costos fixos" d'aquestes.
El decret-llei estableix un quitament del 50% per als arrendataris de locals que no arribin a cap acord amb el llogater, si aquest és una gran tenidor (10 o més locals). Alternativament, també podrien optar a un ajornament del pagament fins a quatre mesos després de la fi de l'estat d'alarma. El pagament ajornat d'aquestes rendes es podrà efectuar durant un període de dos anys a comptar des de l'acabament de la moratòria.
D'aquesta forma, el nombre potencial de locals beneficiaris serien de 190.000, dels quals 33.000 correspondrien a establiments relacionats amb el turisme i 157.000 a locals comercials.
Per a la resta de llogaters de locals, s'estableix un incentiu fiscal per que les persones físiques que lloguen a aquests sectors acordin voluntàriament rebaixes en la renda arrendatícia corresponent als mesos de gener, febrer i març de 2021.
Aquest incentiu té un cost estimat de 324 milions d'euros i permet deduir fins al 100% de la quantia del lloguer mensual en el cas que el llogater rebaixi tota la renda. S'estima que 323.701 llogaters es poden acollir a aquesta mesura.
Mesures tributàries
El govern espanyol ha aprovat una nova edició de l'ajornament de deutes tributaris, que permet ajornar durant sis mesos, amb tres amb manca d'interessos, deutes tributaris corresponents a declaracions-liquidacions i autoliquidacions, el termini de presentació i ingrés del qual finalitzi des del dia 1 d'abril fins al dia 30 d'abril de 2021, ambdós inclosos, de manera que s'ingressarien els deutes a l'octubre.
D'aquesta forma, s'eviten les possibles tensions de tresoreria que puguin experimentar les pimes i autònoms. L'import potencialment ajornat ascendiria a uns 2.668 milions d'euros i es beneficiarien uns 617.000 contribuents, dels quals uns 92.000 són del sector Horeca i 68.000 de comerç a la menuda.
Una altra mesura que recull aquest reial decret és augmentar la reducció en la tributació pel sistema de mòduls en l'IRPF del 5% actual al 20% amb caràcter general per a 2020. Tanmateix, per als sectors com el cas de l'hostaleria, el comerç i el turisme aquesta reducció en la tributació per mòduls arribarà al 35%.
La ministra d'Hisenda ha precisat que aquesta mesura s'aplicarà per al quart pagament fraccionat de 2020 i per al primer pagament de 2021. De fet, les reduccions del 20% amb caràcter general i del 35% per al turisme, l'hostaleria i el comerç, també s'aplicaran en la tributació del règim simplificat de l'IVA corresponent a la quota meritada de 2020 i a la primera quota trimestral de 2021.
L'import estimat d'aquesta mesura ascendiria a 117 milions d'euros, dels quals es beneficiarien 132.000 contribuents del sector.
Mesures especials per a l'hostaleria
La norma presentada avui reforça la protecció d'activitats com el comerç a l'engròs de begudes, restaurants i parades de menjar i establiments de begudes, que passaran a formar part de les activitats CNAE protegides en l'última pròrroga dels expedients de regulació temporal d'ocupació (ERTO).
D'aquesta forma, les exempcions de quotes a la Seguretat Social previstes a les empreses d'aquests sectors que han prorrogat els seus ERTO tant amb la seva activitat suspesa com reiniciada podran assolir fins al 85%.
Així mateix, la norma estén les bonificacions als treballadors fixos discontinus, aplicables a més de les empreses enquadrades al sector del turisme, també al comerç i l'hostaleria, sempre que estiguin vinculades al sector turístic. El decret manté les bonificacions del 50% per extensió del període d'activitat dels treballadors amb contractes fixos discontinus des del mes d'abril fins al mes d'octubre de 2021 complementàriament al període ja previst en els Pressupostos Generals de l'Estat per a 2021 dels mesos de febrer, març i novembre. Aquestes bonificacions seran compatibles amb les exoneracions de les quotes de la Seguretat Social que, eventualment, poguessin ser aplicables.
Finalment, el pla flexibilitza requisits per al manteniment dels incentius regionals. Així, estima que aquesta mesura beneficiarà a uns 615 projectes d'inversió empresarial que estan en vigor o en fase de manteniment de l'ocupació i les inversions, amb una subvenció total associada de més de 740 milions d'euros, dels quals entorn d'un 40% es corresponen amb ajuts al sector turístic. A més, s'amplia la moratòria per presentar concurs de creditors.
Nous trams d'avals de l'ICO
El govern espanyol també ha ampliat la manca dels préstecs avalats per les línies ICO i per les societats de garantia recíproca de les diferents comunitats autònomes. El nou tram de la línia d'avals està dotat amb 500 milions d'euros i amb fins i tot un 90% de garantia per a pimes i autònoms del sector turístic, hostaleria i activitats annexes.
Aquesta mesura permet obtenir finançament a empreses afectades per la pandèmia de la Covid, com són les agències de viatges, el transport discrecional i el sector de l'allotjament, i s'incrementa la garantia pública dels avals en 10 punts respecte a la línia ICO Covid-19.