El Govern ha captat 480 milions d’euros d’inversió estrangera a Catalunya el 2020 a través d’ACCIÓ, un 31% més que l’any 2019 i suposa la millor dada des del 2008, segons han assegurat aquest dimecres en roda de premsa el conseller d’Empresa, Ramon Tremosa, i el conseller delegat d’ACCIÓ, Joan Romero.
Així, l’any 2020 s’han captat en total 77 projectes d’inversió estrangera a Catalunya, que han suposat la creació de 2.278 llocs de treball i el manteniment de 1.144 llocs de treball més. De cara als pròxims anys, Romero ha apuntat que ACCIÓ té més de 400 projectes en cartera i ha confiat que les empreses estrangeres segueixin confiant en Catalunya per invertir.
Aquestes magnífiques dades per Catalunya es desprenen del balanç d’ACCIÓ pel que fa a l’atracció d’inversions estrangeres de la Generalitat. A part d'analitzar les dades del 2020, Tremosa i Romero han volgut obrir la mirada i fixar-se en períodes més amplis per evitar l’efecte volàtil de les inversions estrangeres. En aquest sentit, el volum d’inversió estrangera atret per ACCIÓ en els últims cinc anys (2016- 2020) ha assolit els 1.759 milions d’euros, que marca una molt bona tendència i un 23% més que el quinquenni anterior (2011-2015).
Atracció de projectes industrials
Dels 480 milions d’euros d’inversió estrangera atrets l’any 2020, el 87% correspon a projectes industrials. Des d’un punt de vista sectorial, es posa de manifest un equilibri entre sectors més emergents i tradicionals. Així, encapçalen la llista els projectes TIC i transformació digital (amb un 32,5% del total), l’automoció i moto (9,1%) i alimentació i productes gurmet (6,5%).
Pel que fa als països, destaquen les inversions d’empreses de França (14,3% dels projectes), el Regne Unit (13,0%) i el Japó (10,4%), ara bé, si ens fixem en els països que més volum han aportat, aquests són els Estats Units i el Japó. Si s’analitza el perfil de l’inversor, en primer lloc s’observa que l’any 2020 la meitat (50,6%) dels projectes són d’empreses que no tenien presència prèvia a Catalunya. A continuació hi ha les empreses ja presents a Catalunya, que fan ampliacions (19,5% del total) o noves inversions (15,6%). En aquest sentit, Tremosa ha recordat que Catalunya ha estat definida com la millor regió del sud d'Europa per invertir durant els anys 2021 i 2022 pel Financial Times.
Cal apuntar que per cada euro que ACCIÓ ha dedicat a l’atracció d’inversions estrangeres s’han captat 166 euros d’inversió estrangera. La principal via d’entrada dels projectes ha estat la xarxa de 40 Oficines Exteriors de Comerç i d’Inversions d’ACCIÓ al món, que han captat gairebé la meitat (47%) dels projectes.
Des de la Generalitat s’ha adaptat l’estratègia de promoció i captació d’inversions a l’escenari Covid i post-Covid, tenint en compte quins són els sectors que han sortit més reforçats d’aquesta crisi i que permetran que Catalunya guanyi resiliència i competitivitat
En aquest sentit, s’estan implementant plans de promoció en l’àmbit de la mobilitat del futur, el sector salut-biotech, l’alimentació i la logística. Es treballa per atreure projectes de l’àmbit industrial i tecnològic i en l’àmbit de la sostenibilitat o l’economia circular.
La Generalitat va començar a treballar per atraure inversió estrangera l’any 1985, any des del qual s’han materialitzat 1.285 projectes d’inversió estrangera que han suposat una inversió superior als 10.200 milions d’euros i la creació de més de 61.000 llocs de treball.