El Govern ha proposat avui al món local establir mecanismes de col·laboració per impulsar projectes susceptibles de ser finançats amb els fons Next Generation EU. Així s'ha comentat en una reunió amb agents del món local sobre els fons de recuperació europeus, en la qual han participat el vicepresident del Govern i conseller d’Economia i Hisenda, Pere Aragonès, el conseller d’Empresa i Coneixement, Ramon Tremosa, i la consellera de Presidència, Meritxell Budó, entre d'altres.
📸 El #conseller @ramontremosa participa a la reunió sobre els fons europeus de recuperació #NextGenerationEU amb el món local, acompanyant el #vp @perearagones i la #consellera @meritxellbudo, entre d'altres membres de #Govern pic.twitter.com/Hm2mulsInr
— Empresa (@empresacat) January 20, 2021
El Govern ha proposat la figura de consorci com a instrument per promoure i executar "projectes transversals" que es puguin gestionar amb el món local i que puguin ser finançats amb els fons Next Generation EU. Els consorcis seguirien dues línies, la de sostenibilitat i una altra per la digitalització.
Oportunitat dels fons europeus
Els fons Next Generation EU suposaran un important estímul a l'economia catalana i espanyola, motiu pel qual el Govern vol potenciar projectes que siguin susceptibles de rebre aquests fons. Així ha posat en relleu la seva importància el vicepresident del Govern, qui ha dit que són "una oportunitat per transformar el model productiu a tot el territori català i guanyar resiliència i múscul davant de crisis futures”.
En aquest sentit, el Govern creu que l'aliança amb el món local és clau per evitar la "temptació centralitzadora del Govern de l’Estat en la planificació i execució de fons europeus”. Budó creu necessària una "feina important de suma" per aconseguir el màxim nombre de recursos dels fons europeus, que Tremosa ha assegurat que "Catalunya en rebrà una part important".
En aquest sentit, el Govern creu que cal accelerar els tràmits administratius i fer-ho com "les millors administracions d’Europa" per tal que els fons permetin "un cop passada la pandèmia, superar la crisi ràpidament i enfocar un futur brillant”, ha exposat Tremosa.
Consorcis per la sostenibilitat i la digitalització
El Govern ha proposat la creació de dos consorcis que podrien "obrir línies d’ajuts i subvencions, prestar assessorament jurídic i tècnic als municipis, donar-los suport en matèria de contractació pública i de convocatòria de licitacions", tal com ha explicado en un comunicat. La intenció dels consorcis és, segons el Govern, promoure i executar projectes i gestionar-los conjuntament amb el món local per tal que els projectes dels catalans i catalanes puguin ser susceptibles de ser finançats amb els fons Next Generation EU.
Per una banda, el "Consorci català per a la sostenibilitat del territori", s'encarregaria d'identificar projectes en matèria d’habitatge, urbanisme, infraestructures, mobilitat i eficiència energètica, que tinguin per objectiu impulsar la transició ecològica i la sostenibilitat del territori. D'altra banda, el "Consorci català pels serveis de digitalització" gestionaria programes de transformació digital de sectors, territoris i administracions públiques.
A finals de 2020, el conseller d'Empresa i Coneixement va dir que el Govern vol canalitzar els fons de l'històric pla de recuperació de la Unió Europea en més de 200 projectes empresarials que han de resultar "imbatibles" a Madrid i Brussel·les.