El Projecte Terol Clúster Maestrat acaba de rebre la comunicació oficial de l'Autorització Administrativa de Construcció (AAC), aprovada pel Consell de Ministres el passat 25 de juliol, per posar en marxa aquest desenvolupament energètic que aspira a convertir-se en "el parc eòlic més gran d'Espanya".
El projecte s'espera que entri en ple funcionament en el tercer trimestre de 2026 i produirà al voltant de 1.986 GWh d'electricitat a l'any, l'equivalent al consum mitjà de 570.000 llars a l'any. Compensarà 320.000 tones d'emissions de CO2eq anuals una vegada entri en operació, contribuint així als objectius nacionals de generació d'energia renovable fixats en el PNIEC-23 i a l'acceleració de la transició energètica i la descarbonització del sistema elèctric nacional.
Segons va informar aquest dimarts l'empresa, el projecte suposarà un "gran impuls" per a la indústria eòlica espanyola, ja que gran part dels components i serveis necessaris per al desplegament dels aerogeneradors seran subministrats per proveïdors amb presència local.
Copenhagen Infrastructure Partners (CIP) ja ha anunciat, com a promotor i adjudicatari, un acord per valor de més de 700 milions d'euros amb GE Vernova, que té una forta presència a Espanya, per al lliurament, instal·lació i posada en marxa de 125 aerogeneradors.
Les pales de les 125 turbines es fabricaran en la seva planta de Les Coves de Vinromà, Castelló, i l'acord també inclou un contracte de servei complet de 15 anys. Les torres dels aerogeneradors també es fabricaran a les fàbriques espanyoles d'altres empreses situades a Albacete, Burgos i Galícia.
Una part important dels transformadors de potència del projecte es fabricarà també a Espanya, on Hitachi Energy, adjudicatària del contracte, compta amb una important presència industrial. En concret, els autotransformadors de més mida, de 315 MVA i 680 MVA en 400 kV, per a interconnexió a la xarxa de transmissió, es fabricaran a la fàbrica de Hitachi Energy a Còrdova (Espanya).
"Estem molt satisfets d'haver assolit aquesta fita i estem preparats per iniciar aviat la construcció del Projecte Terol, Clúster Maestrat. Aquest projecte és clau per assolir els objectius de descarbonització d'Espanya i, a més, tindrà un impacte socioeconòmic molt positiu en la creació d'ocupació i en l'economia d'Aragó i València, així com en la cadena de valor de tota la indústria eòlica espanyola. Les xifres d'inversió i creació d'ocupació converteixen al projecte en un referent del sector a Europa", va declarar el soci de CIP Nischal Agarwal.
Fundada el 2012 en Dinamarca, Copenhagen Infrastructure Partners és la gestora de fons més gran del món havent captat aproximadament 28.000 milions d'euros dedicats a inversions en energies renovables i líder mundial en energia eòlica marina. Des de 2019, compta amb una oficina a Madrid que desenvolupa una de les carteres de projectes d'energies renovables més grans a Espanya, que actualment supera els 4 GW. Aquesta cartera inclou diversos parcs eòlics terrestres a l'Aragó, com el parc eòlic terrestre Monegros de 487 MW en funcionament.
CIP també és propietària i promotora de Catalina PtX, un projecte d'hidrogen verd a gran escala líder al món que desenvoluparà centrals combinades d'energia eòlica terrestre i solar fotovoltaica d'1,5 GW i un electrolitzador de 500 MW, situat a Andorra (Terol), que recentment ha rebut 230 milions d'euros en subvencions de la UE del Banc Europeu de l'Hidrogen. Alguns d'aquests projectes han estat declarats per les autoritats com estratègics i d'interès general i regional.