El Departament d'Economia ha presentat aquest dijous una proposició de llei per tal de garantir caixers automàtics a tots els municipis del país per tal d'evitar el risc d'exclusió financera. Segons ha explicat el conseller d'Economia Jaume Giró, que ha estat l'encarregat de presentar la proposta, ha destacat que busca resoldre dos problemes que actualment té Catalunya, en primer lloc, revertir l'exclusió financera i, en segon lloc, combatre el risc del despoblament al territori. En aquest sentit, Giró ha recordat que la proposta segueix la tendència de reconèixer els drets financers com un dret social, tal com ho exigeix la Unió Europea a totes les entitats bancàries. Ara bé, com ja hem explicat això seguirà la via de la proposició de llei, ja que Catalunya no té les competències necessàries per a redactar aquest tipus de llei, per tant, haurà d'anar a presentar al Congrés la seva proposta i esperar que sigui tramitada, debatuda i finalment aprovada. 

 

A part de tot el procés que haurà de fer la proposta perquè finalment sigui aprovada, el conseller ha declarat en una roda de premsa al Departament, que l'objectiu de la Generalitat no és penjar-se cap medalla, sinó ampliar la protecció dels ciutadans més vulnerables del país. I és que la reducció d'oficines i caixers en zones rurals ha deixat sense oficina un total de 443 municipis catalans, recordant que des del 2008 Catalunya no ha parat de perdre oficines constantment, amb la consegüent exclusió de tota aquesta població, que segons ha afirmat el conseller serien prop de 250.000 persones, la majoria de les quals són gent gran.

A temps d'evitar la catàstrofe

Davant d'aquesta situació, el conseller ha assegurat que "encara som a temps d'evitar que aquesta situació vagi a més" i ha deixat molt clar que aquesta és una iniciativa politicosocial que "és necessària i oportuna", assegurant que "ho hem redactat perque sigui una mesura viable i realista pels bancs" inspirada en el principi de voluntarietat i subsidiarietat.

Alhora, Giró ha recordat que la desaparició de caixers i oficines bancàries és molt perjudicial per al territori, recordant que no fomenta la innovació. En aquest sentit, el conseller ha recordat que si les administracions mantenen les carreteres i els serveis sanitaris, s'ha de fer el mateix amb el sistema bancari. Alhora el conseller ha posat un altre exemple, tot recordant que és inconcebible que algú vagi a viure en un habitatge que tingui llum i gas i que al cap d'un temps les empreses comercialitzadores deixen de donar servei a aquelles zones on no és rendible, doncs ha defensat el mateix pels bancs assegurant que l'objectiu del Govern vol que tothom tingui serveis bancaris.

Com funcionaria aquesta llei?

El conseller també ha explicat quin seria el funcionament perque tots els pobles del país acabin amb com a mínim un caixer automàtic. En primer lloc, el Banc d'Espanya publicarà un llistat amb tots els municipis de l'Estat que no tenen serveis financers essencials, és a dir caixer o oficina. Un cop feta aquesta publicació s'obriria un període on les entitats bancàries, de forma voluntària, podrien col·locar els caixers als municipis on vulguin. Aquesta seria la primera fase i seria completament voluntària. La segons fase seria la subsidiària. Un cop finalitzat el període voluntari, el Banc d'Espanya tornaria a publicar el llistat dels municipis sense serveis bancaris. A partir d'aquí, s'obrirà un fons gestionat pel Ministeri que serà finançat per les entitats bancàries i que servirà perquè els ajuntaments col·loquin els caixers que falten al llarg del territori.

Arribarà a ser una llei?

Sobre si la proposta arribarà a ser una llei finalment, el conseller ha estat molt clar i ha dit que no ho sap, encara que sí que ha assegurat que és molt optimista amb la resta de formacions polítiques per tal que acabin acceptant-la, ja que li semblaria "una situació insòlita i anòmala". A més, ha recordat que la proposta només demana "el mínim" perquè "no demanem res de l'altre món", posant l'accent en què el Govern no està obligant ningú a posar més oficines, sinó el mínim, que és un caixer automàtic. 

Giró també ha estat preguntat per si considera que les administracions haurien d'aportar alguna part dels fons, al que ha recordat que els bancs més grans de l'Estat "són plenament solvents" i que està convençut que ells tampoc posaran pals a les rodes ni s'oposaran frontalment. En aquest sentit, ha recordat que la proposició de llei també obre la porta a una segona possibilitat, que són els ofibusos, és a dir autobusos oficina, que puguin passar per més d'un poble certs dies a la setmana.