La segona onada de casos de coronavirus a Espanya està en ple auge i ha portat el govern espanyol a implantar noves mesures i regulacions, com l'estat d'alarma que es prolongarà previsiblement durant sis mesos o el toc de queda actiu des d'aquest diumenge. Totes aquestes mesures afectaran a l'economia, tanmateix, l'Executiu no es planteja l'aprovació de noves mesures de suport a les empreses i als treballadors en el nou estat d'excepció.
Malgrat això, Fonts d'Economia assenyalen que les mesures extraordinàries implantades fins ara —com els Expedients de Regulació Temporal d'Ocupació (ERTO), la prestació per a autònoms o les línies d'avals de l'ICO— segueixen vigents. "Segons vagi evolucionant la pandèmia i el seu impacte en la situació econòmica s'aniran adaptant les mesures a la realitat de cada moment", afegeixen a Eldiario.es.
Amb el nou estat d'alarma i el toc de queda hi haurà "empresaris que ahir no es podien beneficiar si la seva activitat no era limitada, però avui sí que podran fer-ho. Els nous beneficiaris entren sols sense necessitat de fer una mesura nova", expliquen les fonts del govern espanyol.
Pedro Sánchez es troba immers en l'aprovació dels Pressupostos Generals de l'Estat 2021, que s'espera que estiguin aprovats en els primers mesos d'aquest any. En els nous comptes s'inclouen 27.000 milions dels fons europeus per donar un estímul a l'economia espanyola i finançar els ajuts als sectors que encara no hagin recuperat la seva activitat o estiguin afectats per les retallades. No s'espera que els esmentats fons arribin a Espanya abans de l'estiu de 2021.
No s'esmenta el teletreball en l'estat d'alarma
Entre els ajuts vigents, es mantenen els avals d'ICO als préstecs per facilitar la liquiditat de les empreses, amb una dotació de 140.000 milions. A més, el govern espanyol va posar en marxa un altre fons de 10.000 milions d'euros per ajudar a companyies amb problemes de solvència a causa de la pandèmia. L'Executiu espanyol entrarà en el capital d'aquestes empreses a través de la compra d'accions, deute o qualsevol altre instrument convertible en capital amb la SEPI (Societat Espanyola de Participacions Industrials).
El nou estat d'alarma decretat tampoc afegeix noves mesures laborals. Al decret del nou estat d'alarma publicat en el BOE no s'esmenta ni una sola vegada, per exemple, el teletreball. Ni per decretar-ho com a prioritari als territoris més afectats per la pandèmia, ni tan sols per recomanar-ho.
Fonts del Ministeri de Treball recorden també que en l'última versió del document de "resposta coordinada pel control de la transmissió de la Covid-19" que es va pactar a la conferència interterritorial de salut —en el qual "es basa l'estat de alarma"— sí que s'aborden propostes sobre teletreball. En tots els nivells d'alerta es recomana "fomentar al màxim el teletreball", recalquen.