El Consell de Ministres ha aprovat aquest dimarts el reial decret pel qual es reforma el sistema dels autònoms i que suposa un primer pas perquè aquest col·lectiu cotitzi en funció dels seus ingressos reals. Aquest decret, que serà tramitat com a projecte de llei, és fruit d'un acord entre el Ministeri d'Inclusió, els agents socials i les associacions d'autònoms, respon a les recomanacions del Pacte de Toledo i forma part de les fites del pla de recuperació acordat amb Brussel·les. En la roda de premsa posterior al Consell de Ministres, la ministra portaveu, Isabel Rodríguez, ha assegurat que es tracta d'"un gran acord, important, per a donar tranquil·litat a les seves vides, millorant les seves prestacions i adequant les cotitzacions als seus ingressos". El ministre d'Inclusió, Seguretat Social i Migracions, José Luis Escrivá, per la seva part, ha valorat que és una reforma "gradual", amb un sistema per als tres pròxims anys; que aporta "flexibilitat", permetent anar adaptant les seves cotitzacions al llarg de la seva vida laboral; i que dota d'agilitat, amb la tramitació administrativa senzilla mitjançant una aplicació de mòbil
En aquest sentit, la reforma estableix una pujada progressiva de les bases de cotització al règim especial de treballadors autònoms (RETA) en 15 trams segons ingressos des de 2023 i fins a 2025, any en què seran revisats. Al llarg dels tres pròxims anys, es va reduint la quota mínima i elevant la màxima, fins a situar-se en 2025 en 200 euros la més baixa (els autònoms amb ingressos inferiors a 670 euros mensuals) i en 590 euros la més alta (més de 6.000 euros de rendiments). Un cop arribem al 2025, el govern espanyol, els agents socials i associacions d'autònoms hauran de tornar a reunir-se per avaluar l'evolució del sistema i pactar els trams per als tres següents anys, alguna cosa que tornarà a ocórrer en 2028, acabant el període transitori en 2032, quan arribaran al model definitiu de cotització per ingressos reals.
Cotitzacions segons els rendiments nets
De moment, i per als tres pròxims anys, els rendiments nets es calcularan deduint dels ingressos totes les despeses produïdes en l'exercici de l'activitat i necessaris per a l'obtenció d'ingressos i, sobre aquesta quantitat, s'aplicarà addicionalment una deducció per despeses genèriques del 7% (3% per als autònoms societaris). A més, s'estableix una quota reduïda de 80 euros mensuals per als nous autònoms durant un any, prorrogable per un més, al mateix temps que es millora la protecció social del col·lectiu.
En concret, s'amplien les modalitats del cessament d'activitat per a millorar la cobertura, per exemple, en casos d'interrupció parcial de l'activitat, al mateix temps que s'adapta als autònoms la protecció que proporciona als assalariats el mecanisme XARXA establerts en la reforma laboral. Els sindicats UGT i CCOO, i les seves organitzacions d'autònoms vinculades UPTA i UATAE, respectivament, han confiat que aquesta norma "tingui un ampli suport parlamentari perquè es compleixi en tots els seus termes i permeti aquesta reforma estructural i fonamental que necessitava el nostre sistema de Seguretat Social".