A un sol dia del venciment dels expedients de regulació d'ocupació (ERTO) implantats per pal·liar els efectes del coronavirus en els treballadors i les empreses del país, el govern espanyol, la patronal i els sindicats han arribat a un acord. Els incentius dels ERTO s'allarguen finalment fins al 31 de gener, esquivant una nova negociació per Nadal.
Els empresaris —a través de la CEOE— han estat els últims en donar el vistiplau al text remès des del Ministeri de Treball i el de la Seguretat Social, que ja comptava en les últimes hores amb el beneplàcit dels sindicats. El final de la negociació suposa la cuarta renovació dels ajuts a empreses i un alleujament per als 600.000 treballadors immersos en aquest tipus d'expedient.
La ministra de Treball, Yolanda Díaz, ha indicat a la roda de premsa posterior al Consell que "el pacte dóna seguretat i protegeix totes les empreses i treballadors del nostre país", alhora que ha agraït la col·laboració dels agents socials. El Consell de Ministres ha aprovat també la pròrroga dels ajuts als autònoms i la prohibició dels desnonaments i de les pujades "abusives" en el lloguer d'habitatge amb la mateixa data límit. Totes elles són mesurades destacades del denominat "escut social" per pal·liar les conseqüències econòmiques de la crisi.
Jose Luís Escrivà, ministre d'Inclusió, Seguretat Social i Migracions, ha indicat també que en els moments de més afectació per l'aturada econòmica es va arribar fins als 3.380.000 de treballadors en ERTO, mentre que actualment s'han reduït fins als 750.000.
Aprovada per unanimitat dels empresaris en l'últim moment
Desapareixen els ERTE per rebrot i seran de tres modalitats: els primers, els ERTO que tenen a veure amb el impediment de l'exercici de l'activitat mercantil (oci nocturn); el segon està vinculat a les limitacions per algun tipus (facturació o caiguda de la demanda) a les activitats mercantils; i el tercer, té a veure amb aquelles activitats mercantils especialment colpejades per aquesta situació de pandèmia —les afectades per actuacions d'autoritats estrangeres, espanyoles o autonòmiques—.
Les objeccions de la CEOE a per donar suport a les condicions de la pròrroga es basaven en la discriminació per sectors que es debatia des de feia setmanes. Finalment, el seu vistiplau ha arribat després que l'executiu espanyol hagi donat una proposta més generosa per als ERTO en les últimes hores. Així ho ha explicat el líder de la Cconfederación, Antonio Garamendi, després de reunir-se juntament amb Comitè Executiu de l'organització aquest matí.
"El Comitè ha aprovat per unanimitat l'última proposta per prorrogar l'acord sobre els expedients de regulació temporal d'ocupació, després d'intenses negociacions que s'han estès fins a la primera hora d'aquest matí", recull el comunicat de les patronals aquest dimarts. Una altra de les novetats d'aquesta pròrroga és que els treballadors en ERTO tindran prioritat parell accedir a les iniciatives de formació de el sistema de formació professional per a l'ocupació.
Els sindicats, CCOO i UGT, ja donaven suport a l'acord en les últimes jornades de negociacions, després d'haver vist satisfetes algunes de les seves principals reclamacions, com el conservar l'anomenat "comptador a zero" per no reduir el dret a cobrar l'atur en futur. Amb aquest, tota persona en ERTO que perdi la seva feina abans o durant el 2021 tindrà garantida la seva prestació durant l'esmentat exercici. Al seu torn, la clàusula d'acomiadaments limitats durant els primers sis mesos de l'expedient continua dempeus en el nou acord.
Unai Sordo, secretari general de CCOO, ha valorat "molt positivament" l'acord per ampliar els ERTO, que considera una regulació "molt favorable als interessos dels treballadors i les treballadores". El líder de UGT, Pepe Álvarez, ha traslladat al començament del matí la seva confiança a aconseguir de nou aquest pacte en el diàleg social perquè "els ERTO continuïn sent l'instrument que ens permeti tenir l'economia espanyola adormida, a les empreses en plena forma i els treballadors reservant el seu lloc de treball per quan baixi aquesta pandèmia i en el millor dels casos desaparegui".
Les noves condicions dels ERTO
Les noves condicions se centren sobretot als sectors o subsectors especialment afectats per la crisi del coronavirus, amb el turisme, el lleure o les celebracions com a protagonistes. S'amplien els ERTO per rebrot (que s'apliquen des de l'1 de juliol) de manera que es es poden acollir a aquests ajustaments de força major també les empreses amb limitacions parcials d'activitat davant del repunt dels contagis. També es mantenen les prestacions per als treballadors afectats, sense reducció per als que arrosseguin més mesos en ERTO. La paga continuarà al 70% de la base reguladora, en comptes de reduir-se al 50% com indicava la normativa. "Es voreja la legislació vigent del Partit Popular i mantenim el pagament amb el 70% de la base reguladora", afegeix Díaz.
Les empreses en ERTO de les activitats més perjudicades per la pandèmia seran exonerades d'entre el 85% i el 70% de les cotitzacions socials dels seus empleats. La llista concreta es publicarà en el BOE el pròxim dimecres. A les companyies de l'esmentada llista podran afegir-se d'altres alienes al llistat, però que puguin acreditar que més del 50% de la seva facturació depèn de firmes que sí que són en la llista. El límit que ha posat sobre la taula l'executiu espanyol per a aquests ERTO per sectors és que les empreses que vulguin acollir-se no podran tenir reactivat més del 65% de la seva plantilla.