El govern espanyol ha aprovat aquest divendres en un Consell de Ministres extraordinari el paquet d'ajudes amb valor d'11.000 milions d'euros destinat a mitigar l'impacte de la Covid en l'ocupació i l'activitat econòmica. Tal com han explicat la vicepresidenta econòmica, Nadia Calviño i la ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, el paquet compta amb 7.000 milions d'euros en ajudes directes que gestionaran les comunitats autònomes, 3.000 milions d'euros per reestructurar els crèdits avalats per l'Institut de Crèdit Oficial (ICO) i 1.000 milions per recapitalitzar empreses. Les ajudes directes aniran centrades sobretot en els sectors del turisme, l’hostaleria, la restauració i el petit comerç.

Les Canàries i les Balears rebran 2.000 milions dels 7.000 en ajudes directes previst pel decret llei aprovat aquest divendres, atesa l'afectació diferenciada que estan patint per la Covid en la seva activitat econòmica. La resta, 5.000 milions, seran per la resta de comunitats autònomes, les quals hauran de gestionar el pressupost que els pertoqui.

Segons el decret llei aprovat, els autònoms i empreses que hagin perdut almenys un 30% dels seus ingressos respecte del 2019 podran rebre fins a 200.000 euros en ajudes directes destinats a pagar despeses fixes i deutes. En el cas de les micropimes amb fins a deu empleats i autònoms, les ajudes serviran per a cobrir fins al 40% de la caiguda dels ingressos i en la resta d'empreses les ajudes cobriran un 20% de la caiguda. 

El paquet, el qual va ser anunciat pel president del govern espanyol, Pedro Sánchez, fa unes setmanes, està previst que es transfereixi en un termini  "molt reduït", concretament d'un mes i deu dies, segons ha concretat la ministra d'Hisenda. Montero espera que llavors les comunitats posin els recursos en marxa en un "termini breu".

Les ajudes aprovades

Les ajudes directes seran no reemborsables i serviran per pagar deutes o factures que s'hagin contret des del març de 2020. Per accedir al paquet d'ajudes, les empreses hauran de mantenir l'activitat fins al 30 de juny de 2022 i no podran repartir dividends ni augmentar retribucions de l'alta direcció en dos anys. Pel que fa als 3.000 milions destinats a reestructurar deute, l'objectiu és que permetin acompanyar aquelles empreses viables amb problemes transitoris en els processos de reestructuració.

Les comunitats autònomes hauran de gestionar els fons, els quals s'assignaran als diversos territoris en funció dels mateixos criteris utilitzats pel REACT-EU: l'impacte en la riquesa de cada territori, en l'atur i en l'atur juvenil.