El govern espanyol, la patronal CEOE i els sindicats han signat aquest migdia l’acord per prorrogar els Expedients de Regulació Temporal d’Ocupació (ERTO) per força major fins al 30 de juny davant la crisi del coronavirus. El pacte s’ha formalitzat aquest dilluns en un acte públic de signatura de l’acord al Palau de la Moncloa. En paraules del sindicats després de la firma, asseguren que no es descarta ampliar aquesta data per aquells sectors -sobretot dels serveis- que necessitin pròrrogues més enllà del 30 de juny.
La signatura l'ha encapçalat el president de l’executiu espanyol, Pedro Sánchez, acompanyat dels vicepresidents segon i tercera, Pablo Iglesias i Nadia Calviño, la portaveu i ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, la ministra de Treball, Yolanda Díaz, i el de Seguretat Social, José Luis Escrivá. Per part dels agents socials, hi han participat els secretaris generals de CCOO i UGT, Unai Sordo i Pepe Álvarez, i els presidents de la CEOE i CEPYME, Antonio Garamendi i Gerardo Cuerva.
L’acord es va tancar dijous de la setmana passada, a la nit, i el van ratificar divendres les executives dels sindicats majoritaris i de la direcció de la patronal. El text definitiu s’aprovarà previsiblement al Consell de Ministres d’aquest dimarts.
Punts de l'acord
El decret per allargar els ERTO manté les prestacions d’atur i les exempcions de cotitzacions al maig i juny i, en el cas de les companyies amb ERTO parcials, podran exonerar entre el 45% i el 85% de les quotes a la Seguretat Social dels treballadors que es reincorporin a la feina.
No es podran acollir a la mesura les empreses que tinguin la seu en paradisos fiscals i les companyies beneficiades que, a 29 de febrer, tenien més de 50 treballadors no podran repartir dividends. Els treballadors fixos discontinus podran seguir cobrant la prestació fins al 31 de desembre. També han acordat crear una comissió tripartida per fer seguiment de la situació.
Manteniment dels llocs de treball
Les mesures per allargar els ERTO estaran subjectes al fet que es mantinguin els llocs de treball afectats per una suspensió temporal. És a dir, les empreses no podran acomiadar els treballadors durant els sis mesos següents a la represa de l’activitat. S’entendrà que el compromís no es compleix si alguna persona afectada per ERTO és acomiadada, llevat que sigui per un motiu procedent. En cas d’incompliment, l’empresa haurà de reintegrar tot l’import de les cotitzacions que se li van exonerar. Es farà una excepció quan l’empresa estigui en risc de concurs de creditors.
Exempcions de cotitzacions
L’acord estableix que les exoneracions del pagament de les cotitzacions a la Seguretat Social es mantindran al maig i juny tal com eren fins ara. En cas que sigui un ERTO de força major parcial, per a empreses de menys de 50 treballadors, tindran una exempció del 85% al maig per a les quotes dels treballadors que es reincorporin i del 70% al juny. Pel que fa a les empreses amb més de 50 treballadors i ERTO parcial, l'exempció serà del 60% al maig i del 45% al juny.
Aquestes empreses amb ERTO parcial, tindran exempcions inferiors en les cotitzacions dels treballadors que no es reincorporin i continuïn amb l’activitat suspesa. Del 60% al maig i del 45% al juny per a companyies de menys de 50 treballadors i del 45% al maig i del 30% al juny per a empreses de més de 50.