No costarà 10 o 8 euros, que és el que demanaven Unidas Podemos i Compromís en un principi, però el govern espanyol té la intenció de reduir significativament el preu dels abonaments de transport públic com una de les noves mesures anticrisi que s'aprovaran aquest dissabte en un Consell de Ministres Extraordinari anunciat ahir dimarts. Aquest ha de servir per prorrogar les mesures que van entrar en vigor l'abril per intentar reduir els efectes de la guerra d'Ucraïna damunt la ciutadania (també el descompte de 20 cèntims per litre de benzina, tot i que aquesta es torni a enfilar significativament i pugui arribar als 3 euros aquest mateix estiu, un preu totalment desorbitat. D'aquesta manera, tot i que es descarta la proposta dels socis de la coalició, la possibilitat d'una rebaixa del 50% del preu del transport públic està sobre la taula i és una de les més avançades, segons confirma El Confidencial. Aquesta proposta dels 10 euros universals arreu de l'Estat era més complicada de portar a terme, ja que a cada territori el preu inicial del abonament és diferent, per això, el ministeri d'Hisenda ha optat per un descompte percentual que podria suposar reduir els preus a fins a la meitat.
El ministeri de Maria Jesús Montero també volia involucrar a les administracions autonòmiques en aquest descompte, encara que no està previst que finalment formin part de la creació. En algunes ocasions, des que Pedro Sánchez va anunciar que prorrogaria el decret, ministres socialistes havien deixat caure que es revisarien les mesures que ja s'estan aplicant perquè siguin realment útils, i ara conclouen que no té sentit subvencionar el litre de benzina i no reduir a abaixar el preu del transport públic. Ada Colau també va deixar caure aquesta proposta molt pocs dies després que esclatés la guerra a Ucraïna, però quatre mesos després aquesta idea no s'ha fet realitat a Barcelona i sembla que serà finalment quelcom que es reproduirà a tota Espanya.
Xec de 300 euros?
Tot i que els dos socis s'hagin posat d'acord en la necessitat de rebaixar aquest preu, no hi ha tant consens amb la proposta de Yolanda Díaz de crear un xec de 300 euros per a les famílies més vulnerables. Ho va anunciar després del fracàs de la coalició d'esquerres a Andalusia, que es va presentar per separat de Teresa Rodríguez, a través de Twitter, on proposava incloure en el decret de mesures urgents de resposta a les conseqüències econòmiques i socials de la guerra aquest xec, apujar l'impost de Societats del 25% al 35% i també aquesta reducció del preu del transport públic. Sobre l'impost de societats, socialistes i morats estan d'acord amb el seu increment, però difereixen en la manera d'aplicar-lo. En canvi, el xec, quelcom que ja havia proposat UP a l'abril, torna a estar sobre la taula sense gaires avenços.
Díaz expressava la importància d'aquesta ajuda perquè "la inflació està colpejant les famílies" i que això "es percep a l'hora de fer la compra o a l'hora de quadrar els comptes a final de mes". Malgrat que sosté que "el govern espanyol va actuar amb rapidesa i determinació", ara "no és suficient" i la vicepresidenta segona de l'executiu estatal s'inclina per "reforçar la protecció enfront d'una crisi internacional". L'objectiu rere la pròrroga del decret de ser, a parer de Yolanda Díaz, "reforçar la protecció de la ciutadania i avançar en mesures que potenciïn la transició energètica". Sobre el primer dels aspectes, la titular del Ministeri de Treball aposta per aquest xec de 300 euros per a les persones més colpejades per la crisi, "tal com s'ha posat en marxa a França".