El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, anunciarà aquest dimarts durant la seva compareixença al Congrés dels Diputats l’elevació de l’objectiu de dèficit per a les Comunitats Autònomes al 2019, que passarà del 0,1% al 0,3%, segons han informat fonts del Ministeri d’Hisenda. És una de les peticions que el vicepresident del Govern, Pere Aragonès, va traslladar a la seva homòloga del govern espanyol, Carmen Calvo, a la reunió de la setmana passada.
L’augment del dèficit per a les CCAA s’emmarca dins de l’elevació també del llindar de dèficit que l’executiu espanyol ha fixat per al conjunt de les administracions per al 2019, que va passar de l’1,3% a l’1,8% per al pròxim any. La reducció del llindar suposa aproximadament que el govern de la Generalitat podrà disposar de 400 milions d’euros més del que estava previst.
L’executiu espanyol suavitza d’aquesta manera la cursa de les autonomies cap al dèficit zero. L’any vinent havien de passar del 0,4% actual al 0,1%, una xifra que per a la Generalitat suposava 688 milions d’euros menys, segons els càlculs de la conselleria d’Economia. Amb l’elevació de l’objectiu aquesta reducció rondaria els 200 milions d’euros, calculant que cada dècima implica aproximadament una rebaixa de 200 milions de dèficit en els comptes del Govern.
Per al conjunt dels territoris l’elevació de l’objectiu de dèficit implica que podran disposar de 2.500 milions d’euros més dels previstos. El nou objectiu de dèficit s’ha d’aprovar en una reunió del Consell de Política Fiscal i Financera. L’objectiu per al 2018 es manté al 0,4% i els dels 2020 i 2021 continuarà situat al 0%.
L’executiu espanyol també haurà d’aprovar en breu el sostre de despesa del 2019, la basa per a la redacció dels pressupostos generals de l’Estat per a l’any que ve, on necessitarà els mateixos suports que van permetre tirar endavant la moció de censura a Mariano Rajoy, és a dir, els vots del Grup Socialista, Podem, Compromís, ERC, PDECat i PNB.
El president espanyol també té previst anunciar noves mesures de lluita contra el frau fiscal i –en la línia del seu compromís- una reforma que impedirà que es tornin a produir amnisties fiscals com la que va promoure el ministre Cristóbal Montoro al 2012.
En canvi, tal com va avançar la portaveu del govern espanyol Isabel Celaá, no obrirà la porta a la publicació dels noms dels qui es van acollir a aquella amnistia, adduint que l’executiu espanyol no troba encaix legal per fer-ho.