L'acord per allargar els ERTO està portant de cap al govern espanyol en les últimes setmanes. A tan sols 5 dies perquè s'acabi el termini, l'Executiu està buscant, a contrarellotge, tancar un acord amb els agents socials i econòmics que agradi a tothom, però de moment s'ha trobat amb la negativa de la CEOE. Ara bé, des del govern de Sánchez es confia que es pugui arribar a un acord abans que acabi la setmana, tal com va afirmar aquest dimarts la ministra portaveu, María Jesús Montero.
De fet, fonts del govern espanyol , asseguren que s'està treballant molt durament per arribar a un acord i asseguren que estan acostant les posicions amb la CEOE. Dins d'aquest acostament, afirmen, que el plantejament assegura una gran protecció per a totes aquelles empreses amb problemes i recorden que fa un any les exoneracions per les empreses eren menors i que es va arribar a un acord.
El segon gran element de l'acord proposat per Ministeri d'Escrivá, apunten les mateixes fonts, és que es comenci a percebre que el país ja està encarat cap a la normalització garantint la protecció de totes les empreses.
Pel que fa a l'estat de les negociacions, creuen que, per part dels empresaris, hi ha cert cansament de tota la situació provocada per la Covid i això provoca certa por al risc, per això volen que es prorroguin les condicions actuals dels ERTO, però insisteixen, que la protecció per a les empreses està garantida amb aquest nou acord.
Un esforç dels empresaris
Amb aquesta oferta del govern espanyol, el que vol provocar és que els empresaris facin un esforç per començar a reduir els ERTO davant de la millora de les dades epidemiològiques i la reducció de les restriccions. De fet, des de l'Executiu espanyol, entenen que les condicions han canviat respecte al gener, quan es va firmar l'última pròrroga, i per tant que les condicions també ho han de fer. En definitiva, el que es vol és premiar i incentivar aquells empresaris que comencin a recuperar l'activitat.
Dos dels sectors més afectats durant aquest últim any han estat l'hostaleria i el turisme, però segons les dades que baralla el govern espanyol, ja s'està començant a albirar una recuperació, però també veuen com tot i aquesta recuperació, la sortida dels treballadors de l'ERTO és molt més lenta de l'esperat. És per això que el que es busca és "premiar" aquells empresaris que comencin a equilibrar el ritme de la recuperació i el de la generació d'ocupació i reactivació econòmica.
Sobre la negativa de la CEOE a firmar l'acord, des de l'Executiu espanyol, veuen sorprenent que el punt màxim de desacord fins ara hagi sigut la clàusula d'acomiadament, però que ara aquest tema ja no estigui sobre la taula i que no els preocupi ara.
Escrivá: "La fi no és l'acord"
Qui també s'ha pronunciat aquest dimecres sobre la negociació dels ERTO és un dels ministres implicats en l'acord, el d'Inclusió i Seguretat Social, José Luis Escrivá, que ha tornat a defensar que l'esquema per a la nova pròrroga ha d'incentivar més la reincorporació de treballadors, i ha deixat clar que la "fi no és l'acord" sinó dissenyar les millors polítiques públiques.
Així ho ha assegurat en una entrevista a Onda Cero, on també ha insistit que la posició que té ell personalment "és la que ha de ser" i que continuarà fent un esforç de "didàctica", però que "el que és clar és que la fi no és l'acord".
A més, Escrivá ha subratllat que l'esquema d'exoneracions que plantegen per a aquesta nova pròrroga són similars a les de l'estiu passat, però més favorables en aquesta proposta, assegurant que "som extraordinàriament generosos". Per tancar la seva intervenció, el ministre ha assegurat que "ens asseurem i continuarem parlant, aproximarem posicions".