El Govern espanyol ha remès a Brussel·les l'actualització del Programa d'Estabilitat 2018-2021, en el que li comunica la previsió de pujar les pensions un 1,6% aquest any i un 1,5% el pròxim i que per sufragar l'increment plantejarà en el Pacte de Toledo l'adopció de "noves figures tributàries", com el nou tribut a les grans tecnològiques, que permetrà incrementar la recaptació prevista en 600 milions d'euros el 2018 i en 1.500 milions addicionals el 2019.
Així figura en el nou Programa d'Estabilitat remès per l'Executiu a la Comissió Europea aquest dilluns a última hora, en el qual informa a Brussel·les que si finalment s'aproven els Pressupostos Generals de l'Estat (PGE) entraran en vigor les mesures de l'acord en matèria salarial i d'ús públic assolit entre el Govern i els sindicats per al període 2018-2020 -que contempla una alça d'entre el 6,1% i el 8,79%-, la rebaixa de l'IRPF en els trams de renda més baixos i l'increment de les pensions.
Aquest passa per una pujada de les pensions mínimes d'entorn del 3% el 2018, un increment de quatre punts percentuals de la base reguladora de les pensions de viduïtat i la revalorització el 2018 i 2019 de totes les pensions, un 1,6% i un 1,5%, respectivament.
Increment de les pensions
L'increment de les pensions per sobre del previst en el projecte de Pressupostos suposa un cost addicional de 1.522 milions d'euros, segons quantifica el Govern al document remès a Brussel·les.
Per sufragar aquesta pujada addicional l'Executiu plantejarà, en el marc del Pacte de Toledo, l'adopció de "noves figures tributàries" en línia amb les iniciatives enquadrades en la cooperació i coordinació tributària europea, que permetran incrementar la recaptació prevista, en 600 milions d'euros el 2018 i el 1.500 milions addicionals el 2019.
En particular, planteja la creació aquest mateix any d'un nou impost sobre determinats serveis digitals que seguirà els principis recollits en la proposta de directiva presentada per la Comissió Europea el passat 21 de març, anticipant la seva aplicació a Espanya.
Segons explica l'Executiu, l'objectiu d'aquest impost és "superar les deficiències" dels sistemes fiscals actuals i aconseguir que les grans empreses de l'economia digital tributin allà on es crea el valor afegit.
Per això, el nou gravamen s'aplicarà únicament a empreses amb un elevat import d'ingressos anuals, de manera que no gravi les pimes, i només gravarà pels ingressos derivats de la prestació de determinats serveis digitals, que són els més difícils de capturar pels sistemes tributaris vigents. Estima que aquesta nova figura tindrà un impacte recaptatori d'uns 600 milions d'euros aquest any.
Les noves figures tributàries aportaran un import addicional del voltant a 2.100 milions d'euros, inferior als al voltant de 3.300 milions d'euros que suposarà el cost de la pujada, i s'afegirà al nou crèdit de l'Estat superior als 15.000 milions d'euros.