El govern espanyol ha proposat en una reunió celebrada aquest divendres prolongar els Expedients de Regulació Temporal d'Ocupació (ERTO) fins al 31 de maig. Segons fonts del Ministeri de Treball, hi ha "bastant consens" entre l'executiu i els agents socials sobre aquesta data. La reunió, celebrada entre representants del govern espanyol, sindicats (UGT i CCOO) i patronals (CEOE i Cepyme), s'ha iniciat a les 10 h del matí i ha durat unes tres hores.
Si bé existeix consens sobre la data per allargar els ERTO, encara caldria concretar i pactar les condicions d'aquest. Per aquest motiu, les tres parts es tornaran a reunir el pròxim dilluns 11 de gener, a partir de les 17.30 h, per seguir avançant en les negociacions. Govern i agents socials coincideixen en la necessitat de tancar un acord abans de 15 de gener, sense esgotar el termini vigent, si bé tots han reclamat alguns canvis a les condicions que es tractaran a la pròxima reunió.
Segons dades del tancament de desembre, el nombre d'afectats per ERTO al conjunt de l'estat espanyol és de 755.613 empleats, i segons dades de principis de desembre, el 26% d'aquests es trobaven a Catalunya. L'acord sobre aquesta eina econòmica permetrà donar seguretat tant a empresaris com a treballadors en un context marcat per les restriccions per frenar la Covid.
Condicions dels ERTO
El passat dimarts 5 de gener, el secretari de l'Estat de Seguretat Social, Israel Arroyo, va avançar a una roda de premsa que els possibles canvis a les diverses figures dels ERTO serien "paramètriques o de matisos" i que "en cap cas implicarien un canvi radical". Fonts del diàleg social han confirmat avui aquestes intencions i han dit que la proposta que ha dut el Ministeri a la reunió d'aquest divendres ha estat la de mantenir l'actual esquema de protecció i exoneracions "pràcticament igual" fins al 31 de maig.
Per la seva banda, el president de la CEOE, Antonio Garamendi, ha reclamat en una entrevista aquest matí a Onda Cero que les empreses que s'han acollit a ERTO puguin acomiadar a treballadors retornant només les ajudes rebudes per aquests empleats i no per la totalitat de la plantilla. Actualment, les empreses acollides a un ERTO estan obligades a mantenir l'ocupació durant els sis mesos posteriors al reinici de la seva activitat. Si incompleixen aquest compromís han de retornar les exempcions a la Seguretat Social rebudes per tots els treballadors de l'ERTO i no només per aquells que han estat acomiadats.
Garamendi ha defensat el retorn de les ajudes només per aquells treballadors acomiadats perquè diu que "haurà d'haver-hi ajustos de plantilla" i si no es fa d'aquesta manera "es destruirà" més ocupació. El president de la patronal també ha demanat que els ERTO s'allarguin almenys fins al juny.
La UGT també ha defensat la necessitat de prologar els ERTO en les condicions actuals mentre duri la pandèmia per tal de donar estabilitat a les empreses i els treballadors. El sindicat també ha plantejat prorrogar el "comptador a zero" per a la prestació per desocupació en la mateixa mesura en què s'estenguin els ERTO, perquè els afectats no consumeixin el seu dret a atur futur en cas d'acomiadament.
Des de CCOO entenen també que l'acord vigent dona resposta a les necessitats actuals i a les que es puguin plantejar en una tercera ona de la Covid. "No es precisen massa canvis, tot i que sí cal introduir alguns elements tècnics i fins i tot alguna redacció més clara per a evitar problemes d'interpretació", apunten des del sindicat d'Unai Sordo.