L'extensió dels ajuts al col·lectiu d'autònoms pels efectes del coronavirus finalitzaven el proper 30 de setembre. Tanmateix, en un esprint final per ambdues parts —Ministeri de Seguretat Social i associacions d'autònoms (ATA, UPT i Uatae)—, han aconseguit tancar un preacord que allarga els ajuts fins al 31 de gener.
Així ho ha informat Associació de treballadors autònoms (ATA) en un tuit. "Esperem el text definitiu", assegura el president de l'organització, Lorenzo Amor, que indica que han aconseguit "ampliar la cobertura" dels ajuts i que "pràcticament" ningú no quedi enrere. Aquesta tarda, el Ministeri d'Inclusió té previst explicar els detalls del preacord i previsiblement el Consell de Ministres aprovarà demà dimarts la pròrroga.
Del seu costat, el president de la Unió de Professionals i Treballadors Autònoms (UPTA), Eduardo Abad, ha valorat positivament el preacord assolit i ha assenyalat que encara falta per veure el document i tancar "els serrells que quedin", segons ha recollit Europa Press. "Hem fet un gran esforç perquè aquest preacord, a compte de l'acord final, demà es vegi reflectit en un document del Consell de Ministres", ha afegit.
A primera hora, Amor ha denunciat que el govern espanyol no els havia convocat per tancar els detalls de la mesura. A través d'un fil de tuits havia criticat que, amb la proposta actual, es quedaven fora més de 300.000 autònoms. "El govern espanyol està encara a temps d'evitar un 'ERO silenciós' que provoqui el tancament cada dia per a milers d'autònoms. Hi ha temps de rectificar i convocar-nos abans del Consell de Ministres", escrivia Amor.
Tanmateix, hores més tard, ha indicat que el govern espanyol havia rectificat i sí que els estava contactant. "Estem mantenint contactes al llarg d'aquest matí amb el govern espanyol sobre els ajuts per als autònoms. Abans ho deia al meu fil de tuits, no deixarem per la nostra part a cap autònoms enrere. Agraeixo al govern espanyol que hagi reaccionat i plantegi una nova proposta. Seguim", ha assenyalat Amor.
Tres de cada quatre autònoms consideren els ajuts imprescindibles
Segons l'últim baròmetre de l'ATA, la prestació per cessament d'activitat ha estat un "fracàs" per no estar vinculada al context real que pateix aquest col·lectiu. De les entrevistes realitzades, es va extreure que un 48,7% dels autònoms es van beneficiar de l'ajuda i alhora es van veure exempts d'abonar la quota total o parcial durant els mesos d'estiu. D'altra banda, un 51% no va poder comptar amb aquestes exoneracions perquè no van accedir a la prestació extraordinària durant els mesos de l'estat d'alarma.
"El fracàs d'aquesta prestació es fa encara més patent en preguntar als autònoms si consideren fonamental el cobrament de qualsevol mesura de cessament d'activitat —ordinària o extraordinària— per a la continuïtat del seu negoci. Tres de cada quatre autònoms, el 75,68% la consideren imprescindible per poder seguir endavant. Únicament el 15,5% no ho considera necessari per a la continuïtat del seu negoci", assenyala el baròmetre.