El govern espanyol, patronal i sindicats han rubricat la 5a pròrroga dels expedients de regulació temporal d'ocupació (ERTO), que estaran en vigor fins al 30 de setembre amb un sistema d'exoneracions decreixents que incentiva la reincorporació. En l'acte per oficialitzar la firma, el ministre de Seguretat Social, José Luis Escrivá, ha destacat que ja han sortit de l'ERTO el 85% dels 3,6 milions de treballadors afectats en plena pandèmia i ha dit que amb el progrés de la vacunació "les expectatives són les millors" per veure com tots els treballadors es reincorporen de manera plena "en els pròxims mesos". Al seu torn, UGT i CCOO han demanat que la flexibilitat interna es consolidi i CEOE ha reiterat que "no és moment de retirar estímuls".
Al seu torn, la vicepresidenta tercera del govern espanyol i ministra de Treball i Economia Social, Yolanda Díaz, ha coincidit amb els sindicats i ha dit que el futur del mercat laboral "ha de donar la mà a la flexibilitat interna" i ha reivindicat que els acords del diàleg social són "l'estil" del govern que presideix Pedro Sánchez. Díaz ha afegit que la sortida diferent del sotrac econòmic del 2008 i l'actual es pot comprovar perquè "l'anterior crisi es va gestar amb dues enormes vagues generals i, en aquesta crisi, que ha sigut la major de la història, no només no hi ha vagues generals sinó que arribem a acords".
Escrivá ha qualificat els cinc pactes consecutius pels ERTO "d'extraordinaris", ja que han permès hibernar milions de llocs de treball i preparar-se per la recuperació. Escrivà ha assegurat que ara hi hagi més afiliats a l'Estat que abans de la pandèmia. Un cop arribat el 30 de setembre, les tres parts valoraran si cal ampliar o no aquest mecanisme.
Discrepàncies entre la CEOE i el govern espanyol
El vicepresident de la CEOE i màxim dirigent de Cepyme, Gerardo Cuerva, ha admès que totes les parts han hagut de deixar aspectes de banda per poder firmar un acord per rubricar l'acord. La patronal ha sigut l'actor que ha vist amb més mals ulls la proposta d'Escrivà d'incentivar més la reincorporació de treballadors en ERTO, al·legant que perjudicava les empreses. Durant l'escenficació de l'acord, Cuerva ha insistit que "desgraciadament encara hi ha moltes empreses que ho estan passant malament i no és moment de retirar els ERTO". "Estem en el camí de la recuperació, però només estem arrancant", ha indicat.
Al seu torn, el secretari general de CCOO, Unai Sordo, ha apostat perquè les mesures d'adaptació i reducció de jornada que impliquen els ERTO es "consolidin a la legislació" per "trencar la vella inèrcia de l'acomiadament com a ajustament d'empreses". En la mateixa línia, el secretari general d'UGT, Pepe Álvarez ha dit que els expedients són un "instrument d'èxit" que ha de servir per al futur, que ha afegit que és conscient de la dificultat de les negociacions per renovar la normativa laboral espanyola, que, segons el govern, ha de passar per la derogació de la reforma laboral del PP. "El que queda per davant té més envergadura que l'acord firmat. No serà fàcil", ha admès.
Què canviarà a partir d'ara?
El principal canvi serà en les exoneracions, que seran més altes pels treballadors que es reincorporin. En el cas dels sectors ultraprotegits les exempcions de quotes seran del 95% en empreses amb menys de 50 treballadors i de 85% si en tenen més de 50. Pels empleats amb la feina suspesa, s'aplica un esquema decreixent d'exoneracions del 85% els tres mesos d'estiu i del 70% al setembre en les pimes. En cas de comptar amb més de 50 treballadors, les exempcions seran del 75% entre juny i agost i del 60% al setembre.
A la llista de sectors especialment afectats per la Covid s'hi ha afegit la confecció de roba i accessoris, el comerç majorista de cafè, cacau o especies i les activitats de fotografia. D'altra banda, en surten cinc: les arts gràfiques, la fabricació d'instruments d'òptica i equip fotogràfic, el comerç d'ordinadors, el transport espacial i el lloguer de mitjans de navegació. D'altra banda, els ERTO per limitació d'activitat també adopten el nou sistema d'exoneracions decreixents. En aquest cas, les empreses de menys de 50 treballadors s'estalviaran el 85% de les quotes de juny i juliol, el 75% de les d'agost i setembre. En cas de tenir més de 50 treballadors, els percentatges són 10 punts superiors.
Les empreses que vegin impedit el desenvolupament del seu negoci podran accedir un ERTO d'impediment, que tindran exempcions de quotes del 100% si tenen menys de 50 treballadors i del 90%, si són empreses més grans. A l'Estat hi ha al voltant de 558.000 treballadors en ERTO, dels quals 137.000 estan en un ERTO per limitació, i prop de 16.300 en un d'impediment. Els 223.000 restants s'enquadren en els sectors ultraprotegits.