El ministre d'Inclusió i Seguretat Social, José Luis Escrivá, ha advocat per refer les penalitzacions que s'apliquen a les pensions dels que es jubilen anticipadament perquè siguin del 8% per any, com es pretenia amb la llei, i no acabin estant per sota com passa actualment.

Durant la seva intervenció en la presentació del primer llibre blanc del talent sènior d'Adecco i la fundació Seres, Escrivá ha insistit que a Espanya hi ha un "excés de jubilacions anticipades" i que és una cosa que és necessari desincentivar "clarament".

El ministre d'Inclusió i Seguretat Social, José Luis Escrivá / EFE

Aquesta opció té "coeficients desincentivadors no prou desincentivadors", ha afegit Escrivá, que ha advocat per "refer" el sistema perquè "reflecteixi més" que si algú es vol jubilar, per exemple dos anys abans, tindrà una penalització permanent a la seva pensió del 16%.

"És el que la norma original tenia al cap i ens sembla suficient, però és que en la pràctica acaba sent un 4% per a molts casos", ha assenyalat.

Escrivá ja ha avançat en diverses ocasions la seva intenció d'endurir les prejubilacions voluntàries canviant unes penalitzacions que, al seu judici, no són adequades i acaben perjudicant més els treballadors amb salaris i pensions més baixes.

Incentius a la jubilació demorada

Aquesta és una de les vies en les quals treballa el Ministeri, juntament amb donar més incentius a la jubilació demorada, per apropar l'edat efectiva de jubilació a Espanya a l'edat legal i que el ministre vol portar en una reforma més àmplia de la llei de la Seguretat Social.

Més temps al mercat laboral

"Hem d'explotar totes les vies perquè les persones estiguin més temps en el mercat de treball i siguin més feliços", ha reflexionat Escrivá, que ha apuntat la necessitat que els "sèniors" continuïn aportant a la societat.

Imatge d'arxiu d'una manifestació de pensionistes a la Via Laietana de Barcelona / E.M.

Les persones de més de 55 anys "volen ser actius, prestar serveis a la societat", ha recalcat Escrivá, que ha afegit que "de vegades l'elecció d'opcions polítiques extremes té el seu origen en la frustració que a partir dels 55 anys deixes de ser actiu".

"Hem de comptar amb tot el talent sènior", ha insistit Escrivá, que ha recordat que Espanya perdrà 7 milions de persones al seu mercat laboral en les pròximes tres dècades i que, amb aquests números, "és impossible mantenir l'estat del benestar".

Juntament amb això, ha xifrat, es necessitaran entre 5 i 7 milions d'immigrants per sostenir aquesta població en edat de treballar.