Si tot va bé, d'aquí a menys d'un any, qualsevol persona podrà crear una empresa per només un euro. Això és perquè el govern espanyol ha aprovat aquest dimarts l'avantprojecte de la Llei de Creació i Creixement Empresarial que, entre altres novetats, permetrà, un cop s'aprovi la llei de forma definitiva, la creació d'empreses amb un capital social d'un euro, limitarà les subvencions a les societats que paguin en termini i es crearà un observatori de la morositat.
A més, l'avantprojecte de llei contempla ampliar les activitats per a les quals no és necessari obtenir una llicència, i promou la utilització de la factura electrònica entre empreses i autònoms, la qual cosa contribuirà a aprofundir en la digitalització de l'activitat empresarial i a facilitar l'activitat empresarial, fer més fàcil el naixement d'empreses i la seva vida i desenvolupament.
La vicepresidenta primera i ministra d'Economia, Nadia Calviño, ha assenyalat durant la roda de premsa posterior al Consell de Ministres que es tracta d'una de les reformes estructurals "més importants" del Pla de Recuperació, i busca "millorar el rendiment i la productivitat de les empreses, així com la creació d'ocupació".
Quan arribarà al Congrés?
Com tota futura llei, aquesta haurà de ser aprovada, en última instància, pel Congrés dels diputats, i segons han indicat fonts del Ministeri d'Economia a Efe, l'avantprojecte, previsiblement, arribarà al Congrés a finals d'aquest any i no es posarà en marxa fins a l'any següent.
La mesura estrella del projecte és la reducció del capital social per a crear una empresa des de 3.000 a un euro, perquè aquest capital inicial no sigui un obstacle i sempre amb mesures per a garantir els drets dels creditors. Així mateix, es reforcen els mecanismes per a la creació àgil, la qual cosa afecta els tràmits amb la Seguretat Social, Hisenda o de registre i els que es duen a terme a través del Centre d'Informació i Xarxa de Creació d'Empreses (CIRCE).
D'altra banda, per a facilitar el creixement de les empreses es millorarà la regulació i la llei de garantia de la unitat de mercat, que es modificarà per a actualitzar i aclarir; es milloraran les finestretes a través de les quals els operadors puguin exposar quines traves es troben, i s'agilitaran els mecanismes de cooperació entre administracions.
En contra de la morositat
Uns altres dels puntals de l'avantprojecte és la lluita contra la morositat comercial, per a això es promou la utilització de la factura electrònica entre empreses i autònoms; la idea és incloure la factura electrònica en els serveis subvencionats, amb el que a més de reduir costos es podrà comptar amb la informació de com paguen les empreses.
Això permetrà oferir incentius eficaços per a reduir els terminis de pagament, com una modificació de la llei de subvencions que estableixi que les que no compleixin no podran acollir-se a subvencions. Està prevista la creació d'un Observatori de Morositat en el Consell Estatal de la Pime, que permetrà fer un seguiment dels períodes mitjans de pagament i, gràcies a aquesta informació, elaborar codis de bones pràctiques.
Un altre aspecte que aborda l'avantprojecte són les mesures de suport a instruments de finançament al creixement empresarial, entre els quals està el capital de risc o les plataformes de micromecenatge o "crowdfunding".
Encara que a Espanya ja estan regulades, s'adaptarà en part la normativa europea de manera que tinguin un major protagonisme i més escala, i també s'incorporen els fons a llarg termini i es creen altres instruments com la figura dels fons de deute tancats, que el que fan és invertir en préstecs i en factures comercials. Com que al novembre entra en vigor la regulació europea sobre aquestes plataformes, es tracta que les espanyoles puguin prestar serveis a la Unió Europea (UE).
Per a inversors minoristes, s'estableix un límit únic d'inversió de 1.000 euros o un 5% del valor, límit que no està prohibit superar, però sobre el qual els inversors rebran un advertiment; així mateix, el límit de projecte es fixa en 5 milions d'euros.