El ministeri per a la Transformació Ecològica i el repte demogràfic ha llançat una proposta per reduir la volatilitat de la tarifa regulada, el denominat Preu Voluntari al Petit Consumidor (PVPC), amb l'objectiu d'aportar una major estabilitat a una tarifa que s'ha vist especialment impactada per la volatilitat del mercat elèctric en l'últim any, donant un major pes a les referències als mercats futurs, que creixeran progressivament fins a representar el 55% el 2025. En concret, la proposta planteja incorporar a la fórmula de càlcul del PVPC --contractada pels titulars d'uns nou milions de punts de subministrament, el 35% del país-- una cistella de preus a mitjà i llarg termini per evitar les fortes oscil·lacions, sense perdre les referències de preus a curt termini que fomenten l'estalvi i el consum eficient. Indexat als preus diaris del Mercat Ibèric de l'Electricitat (MIBEL), el PVPC ha estat l'opció més econòmica pels petits consumidors des de la seva creació el 2014. Per contra, aquesta relació directa amb els preus majoristes a curt termini ha fet que les seves variacions es reflecteixin automàticament a les factures finals.
Modificació del càlcul
Per evitar aquest efecte, el gabinet dirigit per Teresa Ribera ha plantejat reduir progressivament la vinculació del PVPC al mercat diari i tenir en compte els preus més estables que ofereixen els mercats MIBEL, on s'adquireix l'energia amb antelació. D'aquesta manera, d'acord amb la proposta, l'oscil·lació de preus --la variació entre el registre màxim i el mínim-- es redueix un terç, passant del 27% al 17% durant la jornada diària, i del 23% al 16% en la mesura mensual durant l'any complert. A més, els preus diaris del MIBEL representen el 100% de la referència del PVPC i el govern espanyol proposa que aquesta proporció es vagi reduint progressivament per incorporar les referències dels mercats futurs, de manera que aquests representin el 25% el 2023, el 40% el 2024 i el 55% el 2025. Aquesta referència de preus als mercats també estaria integrada per una cistella d'indicadors amb diferents horitzons temporals: el 10% correspondria al producte mensual, el 36% al producte trimestral i el 54% al producte anual. El Reial decret llei pel qual es va aprovar el passat mes de maig el mecanisme ibèric --pel que Brussel·les permetia a Espanya i Portugal l'excepció de limitar el preu del gas i rebaixar l'electricitat-- ja incloïa el fet de modificar la metodologia de càlcul del PVPC per incorporar referències basades en una cistella de productes a plaç del mercat diari i intradiari.
En aquest Reial decret, el Govern es comprometia a realitzar, abans d'aquest 1 d'octubre, "les modificacions necessàries en el Reial decret 216/2014, de 28 de març, pel qual s'estableix la metodologia de càlcul dels preus voluntaris per al petit consumidor d'energia elèctrica i el seu règim jurídic de contractació, per a introduir una referència als preus dels mercats a termini, incorporant en la formulació de càlcul del preu voluntari per al petit consumidor una component de preu basada en una cistella de productes a termini i del mercat diari i intradiari". No obstant això, ja es preveia que la nova metodologia es comencés a aplicar des de l'inici de 2023. Aproximadament nou milions de consumidors estan actualment acollits a la tarifa regulada (PVPC), en comparació amb els més de 19 milions que disposen d'un subministrament a preu fix, que permet mantenir els preus acordats fins a la data de revisió dels seus contractes.